На 1 юни – Международният ден на детето, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков откри новия Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания и Преходно жилище за деца в град Долна баня. В двете нови социални услуги ще бъдат настанени децата от Дома за деца, лишени от родителска грижа „Констанца Ляпчева“, който се закрива от 1 юни 2018 г. В събитието участваха евродепутатът Андрей Новаков и кметът на община Долна баня Владимир Джамбазов.
Сградата е реконструирана със средства, предоставени  от държавния бюджет на община Долня баня и е обзаведена за целите на двете нови услуги, като за всяка от тях е обособен отделен вход.
Министър Петков поздрави децата, които ще ползват новите социални услуги и им пожела много здраве, късмет и успех в живота. Сигурен съм, че ще се чувствате в обновената сграда като в свой дом, ще продължавате да се учите, растете, играете и да постигате мечтите си, обърна се той към момчетата и момичетата.
Министър Петков благодари на кмета Джамбазов, че е запазил предназначението на сградата да предоставя услуги на деца. Преобразуването на дома в две нови социални услуги показва, че деинституционализацията има смисъл. Този процес превръща стария тип институции в центрове, които осигуряват на децата условия на живот, които са близки до  семейната среда, каза министър Петков. Той изказа благодарност и на социалните работници и възпитателите в социалните услуги за всеотдайните грижи, които полагат за децата.
Източник: МТСП, 01.06.2018