Министър Сачева съобщи, че се разширява обхватът на еднократната помощЗа предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи, че се разширява обхватът на еднократната помощ, която е 375 лв. и тя ще може да се ползва от родители на деца до 14 години, като няма да има изисквания да е използван пълният платен отпуск.

Деница Сачева: „Ще дадем възможност на безработни самотни родители, които са загубили работа си след 13 март, също да ползват на базата на този критерий помощта. Предстои да предложим още 30 дни неплатен отпуск да може да се зачита за трудов и осигурителен стаж. Т. е. още 60 дни неплатен отпуск да може да се зачита за такъв стаж. Ще направим всичко възможно тази мярка да е достъпна.“

Тя коментира и ефективността на мярката 60/40, като уточни, че кандидатстването по нея ще бъде удължено до 30 юни. Министър Сачева допълни, че вече се наблюдава спад в броя на регистрираните като безработни и вече от две седмици на ден се регистрират по-малко от 1000 души.

Деница Сачева коментира и предложението на ВМРО мярката да се промени на 80/20. Според нея за определени сектори това е възможно да се наложи.

В момента най-много работни места са запазени в преработващата промишленост, следва хотелиерството, туризъм и ресторантьорство, културата, спорта. Мярката е отворена за много широк кръг икономически дейности.

Целия разговор може да гледате ТУК.

Източник: БНТ, 02.05.2020 г.