mitchafe logoПроучване в Швейцария показва, че работодателите имат ограничени познания как да контактуват с хора с уреждания, изпитват страх от допълнителни административни и осигурителни разходи, и чувстват притеснения относно темата за съкращенията на хора с увреждания. Използвайки данните от това проучване, се създава програмата mitschaffe.ch, чиято цел е да интегрира хората с увреждания в ежедневния трудов живот. Програма работи в Беринген, Швейцария.
mitchafe practiceЗаедно с основната си дейност, която е назначаване на работа на лице с увреждане, програмата mitschaffe.ch се развива и в две допълнителни направления. Първото направление е подпомагане на хората с увреждания по време на процеса на търсене на работа. Докато си търсят работа, хората с увреждания имат възможността да избират свободно между различни работни места, които се основават на стандартни трудови договори. Второто направление е образоването и обучението на работодателите в различни подходи, чрез които те ще могат ефективно да назначават хора с увреждания.
80 нови работни места бяха намерени за хора с увреждания само за изминалата година, отчитайки 1000 работни часа на месец. Докато през първите 3 години програмата mitschaffe.ch ще се фокусира изцяло в областта Шафхаузен, за в бъдеще се очаква същият модел да бъде въведен и в други региони на Швейцария.

 

За повече информация: www.mitschaffe.ch