И през 2015 г. основните препятствия пред участието на младите хора в културни събития са скъпите билети – за 53% от младежите, липсата на културни събития в дадено населено място – за 41% и липсата на семейно насърчаване – за 33%.
Това сочат данни от национално представително изследване на тема „Предизвикателства пред достъпа на млади хора до култура 2015 г.“, съобщи БГНЕС.
Изследването отчита положителна тенденция при повечето индикатори за достъп на младите хора до култура през 2015 години спрямо предходните две, каза Христо Христозов, изпълнителен директор на Граждански институт.
Повече от половината родители – 52%, споделят, че децата и внуците са заинтригувани отчасовете по изкуства в училище. През 2013 г. и 2014 г. този процент е бил 46%.
Тази година, във връзка с дебат за мястото на изкуствата в учебния план съгласно проекта за Закон за предучилищно и училищно образование, се проведе и изследване за българите над 18 г. на тема „Образованието по изкуства в предучилищното и училищното образование“.
Христо Христозов посочи, че 75% са на мнение, че в основното училище не само трябва да има, но трябва и да се разширят предметите. Освен музика и изобразително изкуство, танците и театърът имат много висока подкрепа и почти всеки четвърти българин подкрепя включването на предмети с визуални изкуства.
За горния курс между 8 и 9-и клас повече от половината българи са „за” участието на изкуствата в задължителната програма, каза Христозов.
На 12 август, обявен от ООН за Международния ден на младежта се провежда Третата национална конференция „Достъп на младите хора до култура: предизвикателствата пред читалищата“. Тази година беше учредена и специална категория „Млад Гайдар“ на наградата „Про Култура“ за млади гайдари до 14 години.

 

Източник: БГНЕС

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории