Модерни адаптирани автобуси тръгват по улиците на София

Tръгнаха първите 20 от общо 126 нови автобуса по различни линии на градския транспорт в град София. Доставката на новите превозни средства, отговарящи на най-съвременните изисквания за екологичност, надеждност и комфорт ще се отрази върху увеличаване атрактивността на градския транспорт, заедно със свързаните с това ефекти за подобряване на жизнения стандарт на гражданите и въздействието върху околната среда – намаляване на вредните емисии до 6 пъти. Това отбеляза министърът на околната среда и водите Светлана Жекова, която заедно с кмета на Столична община Йорданка Фандъкова участваха в представянето на новите транспортни средства. Министър Жекова подчерта още, че опазване качеството на атмосферния въздух се запазва като приоритет на Оперативна програма „Околна среда“ и за следващия програмен период.

Пред гостите на събитието кметът Фандъкова посочи, че модернизацията на градския транспорт е много важна част от програмата на Столична община. „С тези 126 автобуса, които ще бъдат доставени до средата на следващата година, можем да кажем че над 50 % от транспортните средства, които се движат в столичния градски транспорт, ще бъдат подменени.“ Тя благодари на всички екипи, които са работили този проект да стане факт и подчерта значението му за опазването чистотата на въздуха в столицата.

Новите автобуси са достъпни за трудноподвижни пътници, тъй като са нископодови и разполагат със система за накланяне на автобуса на спирки. При затваряне на вратите се използва звуков и светлинен сигнал. Оборудвани са с механична рампа за качване на трудноподвижни и детски колички. Климатизирани са както в пътническия салон, така и в кабината на водача.

Превозните средства са закупени по проект „Изпълнение на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на автобуси“ финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ Договорът за доставката на новите 126 газови съчленени автобуса е подписан между общинското дружество „Столичен автотранспорт“ ЕАД и немската фирма МАН ТРЪК&БЪС АГ. Стойността му е 66,5 млн. лв.

 

Източник: Структурните фондове на ЕС

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории