Мониторингов доклад за изпълнение на областната социална стратегия в Добрич

Наполовина са намалели специализираните институции за деца в област Добрич, като два от домовете вече са закрити. През 2012 г. затвори врати дома за деца, лишени от родитерска грижа „Дъга” в Добрич, който бе за деца на възраст от 7 до 18 години. Миналата година бе закрит дом „Добруджанче” в село Овчарово, където бяха настанявани деца на възраст от 3 до 7 години. Това стана ясно от представения днес в областната управа в Добрич мониторингов доклад за изпълнение на областната стратегия за развитие на социалните услуги в областта.

От него става ясно, че в областта продължават да функционират две специализирани институции за деца. Единият е домът за медико-социални грижи в град Добрич, а другият е домът за деца с умствена изостаналост в село Крушари.

В рамките на проекта „Детство за всички” до началото на тази година са изведени 11 деца от дома в село Крушари.

Отчита се, че в област Добрич социалните услуги в общността за деца и младежи в риск и техните семейства са развити в гр. Добрич и частично в три от останалите общини. Тези услуги изцяло отсъстват в общините Генерал Тошево, Добричка, Каварна и Тервел. Мониторингът показва, че на този етап отделните услуги все още не успяват да работят като част от голямата система от услуги на територията на общината и областта, което създава предпоставки за намаляване на качеството на подкрепата на уязвимите групи. По различни причини не са разкрити планираните за 2012 и 2013 г. Центрове за обществена подкрепа в Генерал Тошево, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла, сочи още мониторинговият доклад.

 

Източник: ТопНовини

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории