Конференция “Област Монтана – активно действаща в процеса на деинституционализация”

Монтана е много напред при деинституционализацията. Тук успехите са безспорни. Свършили сте много, това каза в неформален разговор заместник-социалният министър Лазар Лазаров на директора на Областната дирекция за социално подпомагане Стефка Александрова. Тук сътрудничеството между отделните институции е на добро равнище. Полагаме усилия, преговаряме, опитваме втори и трети път, когато не стане от първия, уточни Александрова.
Лазар Лазаров участва в конференцията “Област Монтана – активно действаща в процеса на деинституционализация”. В обсъждането се включиха също председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов, Милена Харизанова, директор на програма “Закрила на детето” към УНИЦЕФ, изпълнителният директор на Британската неправителствена организация “Надежда и домове за децата” Георги Симеонов, ръководителят на проект “Посока: Семейство” към Министерството на здравеопазването Анна Темелкова.
На форума в Монтана разглеждаме постигнатият на местно и областно равнище успех в тази сфера – от една страна да бъдат създадени необходимите социални услуги и дейности за осигуряване алтернатива на децата в риск и от друга изключително големият успех, който е предотвратяване настаняването на хлапета в специализирани институции, подчерта заместник-министърът. Допълнителен ресурс за региона е проектът за социално включване, реализиран в Монтана и Лом. Той е за 1,6 милиона лева. По него се предвижда да бъдат подпомогнати деца до 3-годишна възраст и техните семейства, включително с намаляване таксата за детска ясла и повишаване уменията на майката и таткото. В Лом услугата ще ползват 2055 деца и родители, а в Монтана 2000. Това е допълнителен ресурс, който “ограничава” входа към институциите, а от друга – подкрепя семействата, посочи Лазаров.
В края на миналата година у нас 106 са специализираните институции за деца, а отглежданите там хлапета са доста под 4000 деца. 1164 от тях растат в 29 дома за медико-социални грижи. По-малко от 1300 са в домовете за деца с увреждания. Броят на изоставените е по-малък в сравнение с предишните години, допълни той. През последните две години нито едно дете не е настанено в монтанския “Майка и дете”. Изоставените бебета отиват в приемни семейства или се осиновяват. През следващите 15 години у нас ще бъдат закрити всички социални домове за отглеждане на изоставени деца от традиционния тип. Подрастващите ще бъдат върнати при родителите си, настанени в приемни семейства или осиновени. Тези, за които не се открие нито една от трите възможности, ще заживеят в центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища. В процеса на деинституционализацията партньори на държавата стават местните власти и неправителствените организации. Това е една от най-спешните социални реформи на българския преход, обобщи зам.-министър Лазар Лазаров.
Започва настаняването на деца и младежи с умствени и физически увреждания в новоизградените центрове от семеен тип в Монтана, стана ясно на конференцията. Досега те са обитавали институции в различни населени места. Процедурата стартира от 2 април. Първите осем подрастващи са от дома за деца и младежи с умствена изостаналост в Берковица. Екипът на една от семейните къщи бе във Ветрен, за да се запознае на място с другите десет, които идват до 20 април, уточни заместник-областният управител Милен Гечовски.
Кметът на Монтана Златко Живков, областният управител Николай Пенчев и заместникът му Милен Гечовски показаха на заместник-социалния министър Лазар Лазаров, къде ще живеят децата и какво е направила община Монтана в процеса по деинституализацията. Те представиха също и Дневният център за деца и младежи с умствени увреждания.

 

Източник: МонтПрес

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории