Приемната грижа – позната и силно развита в Монтана

Дете, минало през професионално приемно семейство в Монтана, вече е осиновено. Това е станало през февруари. Друго е върнато при близки и роднини, показва отчетът по проекта “И аз имам семейство”, който тук стартира през 2011 и ще приключи в края на тази година. Общо деветнайсет са действащите професионални приемни семейства в община Монтана. В тях са настанени 22 деца, включително и три със специфични здравни потребности. Един от малчуганите е осиновен през миналия юли. Друго хлапе пък е върнато обратно при близки и роднини. Две от приемните майки имат опит в работата с подрастващи от институция, защото имат опит от работата си в Дома за медико-социални грижи.
Община Монтана продължава да развива услугите, свързани с приемната грижа. Екипът наблюдава и подкрепя семействата. Социалните работници са готови винаги да им съдействат и да ги консултират, уточни главният експерт по социални дейности Мая Райкова. Очакваните резултати са много положителни. “Ще продължим да работим в посока деинституционализация все пак сме една от първите общини, която стартира процеса. Приемната грижа е позната и силно развита в общината. С работата си по проекта надградихме постигнатото”, уточни Мая Райкова.
Домът за медико-социални грижи ще бъде затворен. На негово място започва работа нов комплекс за шест нови иновативни здравно-социални услуги. Сега започва финансирането на втората фаза на реконструкцията. Ремонтът е завършен, издаден е акт 15, следва сформирането на екип. Очакваме прехвърлянето на собствеността на общината от здравното министерство, допълни Райкова. Сега в дома има много малко деца, които са с тежки увреждания. Част от тях ще бъдат настанени в центровете от семеен тип в Монтана.
До момента в Монтана по проекта са усвоени 207 795 лева от Европейския социален фонд. Очакванията са новата социална услуга да стане делегирана държавна дейност.

 

Източник: Монт-прес

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории