България не изостава в деинституционализацията в сравнение с Полша. Още повече, че там процесът е тръгнал по-рано. Този извод се наложи в рамките на кръгла маса в Монтана на тема “Иновативни модели за социално включване и трудова реализация на уязвими групи”, чийто домакин бе областният управител Анатолий Младенов. Кръглата маса е част от проекта на Политологичния център “Иновативни инициативи за успешна реализация”, реализиран съвместно с “Център за подпомагане, иновации и развитие”-Полша.

На форума служители на центровете за настаняване от семеен тип в Северозапада и социални работници обсъдиха проблемите и възможностите им. В хода на дискусията стана ясно, докъде е стигнал процесът на деинституционализация у нас. Бе споделен опит в работата с деца без родителски грижи, хора с увреждания, от етнически групи, за които се грижи държавата, поясни заместник-областният управител Милен Гечовски. Полски специалисти от Центъра за подпомагане, иновации и развитие в североизточния град Биалисток представиха добри практики в тази сфера. Те работят с деца и младежи с увреждания, но са ангажирани и с трудовата им реализация след напускането на центровете. Януш Поляковски от неправителствената организация разказа за нови модели за подготовка на средата, в която започват живота си след излизането от старите социални домове тези хора.
“Представихме и нашата добра практика Монтана. Тя е една от първите четиринайсет общини в България, която изгради три центъра за настаняване от семеен тип и защитено жилище. Дебатирахме много грижата за децата и младежите с увреждания след настаняването им там. В Берковица и Лом също има по един такъв център, чиято дейност ще стартира малко по-късно”, уточни Гечовски. Предстои тепърва поредица от подобни срещи. Тази дискусия бе интересна, тъй като от различни типове институции в Северозападния район за планиране обмениха идеи и опит самите социални работници, психолози, трудо- и арттерепавти, подчерта заместник-областният управител. Важно да не допускаме грешки и да не прибързваме с намерението да спазим сроковете. Все пак става дума за човешки съдби, обобщи Милен Гечовски.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Коледен базар в Ловеч

Дневен център за възрастни с ментални увреждания „Света Марина” навърши 14 години

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

МТСП ще разработи дигитална платформа за превод от и на български жестов език

Българин завоюва златен медал на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания

Конференция „Българският жестов език не е за изпускане“

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Категории