XIX-я Международен панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“ стартира от 1 август 2015 г. в Морската градина на Варна, предаде репортер на Varna24.bg.

Десетки майстори от цялата страна и чужбина ще подредят свои произведения в пространството между Казиното и сцена „Раковина“.

И този път „пъстрото“ събитие ще даде сцена на занаятчиите, които ще представят иконопис, дърворезба, металопластика, дървопластика, стъклопластика, рисувана коприна, звънчарство, бижутерия, керамика и др.

За втора поредна година в изложението ще се включи и единственото по рода си на Балканите училище по каменоделство от с. Кунино, чиито възпитаници ще демонстрирарт на място как се извайва образ от камъка.

Новост тази година е участието на почетния консул на Италия за Варна и Бургас, Антонио Таркуинио, който ще изложи свои произведения от метал и стъкло.

За неповторимата екзотика и атмосфера във феста допринасят и индианците от Перу, които варненци обичат и очакват с нетърпение . Групата от дълги години гастролира в морския град само през лятото и се е превърнала в своеобразен символ на безгрижието и доброто настроение.

Новото тази година е по-различният регламент за участниците в конкурса за млади автори. Творците ще мерят сили в две направление – живопис и графика и скулптора.

От 31 кандидати са селектирани 15 автора, които ще изложат своите творби в галерията „Къщата на майсторите“ до 5 август.

От 6 август в галерията ще гостува сборна международна изложба на автори от България, САЩ, Германия, Корея, Франция и Русия.

Произведенията са подбирани от жури в състав Венцислав Марков, Марина Русева и създателката на панаира Веселина Савова.

Съпътстващата програма по традиция предвижда и провеждането на Международен пленер за изящни изкуства, който ще събере автори от цял свят в комплекс Златни пясъци.

На 14 август варненци ще могат да видят изложба на творби от пленера, която ще бъде открита в малките Римски терми на Варна.

На 15 август, Деня на Варна, участниците в пленера ще получат клубни карти за Арт клуб „Булгарика“, информира г-жа Савова.

В рамките на изложението ще се проведат традиционните конкурси „Уникати“ и „Сувенир“.

По традиция сувенири от участниците в панаира се излагат само с номер, без име на автор, в сувенирната палата, разположена непосредствено до галерията. Гостите на изложението пускат своя вот за предпочитан от тях предмет. След това журналисти оценяват сред най-добрите победителя в конкурса, който ще стане ясен на 19-ти август.

За 17-ти август е предвиден проекта „Слънца рисуват слънца“, където малчугани от детски градини и деца с увреждания рисуват заедно пред сцена „Раковина“.

На 10-ти август ще бъде проведена кръгла сама на тема „Църковните изкуства – съхранение и развитие“, която събира богослови, граждани и учени в храма „Св. Архангел Михаил“ във Варна. Тази година дискусията е посветена на иконопистта и е с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Официалното откриване на панаира е на 1 август от 20 часа с концерт на сцена „Раковина. Изложението ще продължи до 21 август.

Източник: news.varna24.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ стартира с няколко програми

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории