МОТ алармира: Европа е все по-малко социална

Повече от 70% от световното население не получава необходимата социална закрила

 

Политиката на икономии, която бе наложена в Европа за справяне с кризата, обрече на бедност над 800 хил. деца. Това показва „Световен доклад за социална защита 2014/2015“ на Международната организация на труда (МОТ), цитиран от EUobserver. „Постиженията на европейския социален модел, който редуцира бедността и осигури просперитет в периода след Втората световна война, бяха подкопани от краткосрочни болезнени реформи“, се подчертава в доклада.
МОТ предупреждава за нарастваща бедност в Европа и по-нататъшното намаляване на социалните придобивки в страните членки на ЕС. „Заедно с постоянната безработица, ниските заплати и високите данъци, дойдоха и по-голямата бедност и социалното изключване“, алармират от организацията. 123 млн. души, или 24% от населението на Европа, са обречени на бедност и социално изключване. Голяма част от тях са деца и възрастни хора, както и такива с увреждания. МОТ предупреждава, че ако тази политика продължи до 2025 г., още 15-25 млн. души ще се озоват в това състояние.
Фискалната дисциплина, целяща намаляване на дълговете, не успя да стимулира икономическия растеж, необходим за създаването на заетост. От друга страна, осигуряването на социална защита не само редуцира бедността, но и стимулира растежа. За сравнение МОТ пресмята, че нивото на бедност в Финландия през 2010 г. е щяло да бъде над 30 процента, при около 7% в действителност, ако политиката на правителството е засегнала социалната защита на най-нуждаещите се.
„Съкращенията в пенсиите, здравната система и социалната защита удариха бедните хора във време, когато имат най-голяма нужда от закрила и подкрепа“, подчертава Изабел Ортиз, директор в МОТ.
В документа МОТ изтъква, че реализирането на основното човешко право на социални грижи за по-голямата част от световното население все още не е достигнало желаното ниво. Повече от 70% от световното население нямат подходяща социална закрила, когато тя е най-необходима във време на икономическа несигурност. Според доклада само 27 на сто от населението в света получават необходимата социална защита. В глобален мащаб правителствата отделят само 0,4 процента от БВП за детски и семейни помощи, като тези разходи варират от 2,2% в Западна Европа до 0,2% в Африка и Азиатско-тихоокеанския регион.
Разходите за социална защита при хора в трудоспособна възраст в случай на безработица, бременност, загуба на трудоспособност или трудова злополука също варират в различните региони – от 0,5% в Африка до 5,9% в Западна Европа. На световно равнище само 12% от безработните получават обезщетения – от 64% в Западна Европа до по-малко от 3% в Близкия изток и Африка.
Почти половината – 49%, от световното население в пенсионна възраст не получава пенсия. А размерът на пенсията на тези, които получават, е толкова нисък, че ги поставя много под линията на бедността. Бъдещите пенсионери ще получават по-ниски пенсии в най-малко 14 европейски страни.
Докладът показва, че около 39% от населението не принадлежат към някаква здравна система или схема. Повече от 90 на сто достига броят им в бедните страни.

 

Източник: в-к Дума

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории