МТСП и УНИЦЕФ – партньори в намаляването на детската бедност и реформата на системата за младежко правосъдие

Министерството на труда и социалната политика и УНИЦЕФ са партньори в намаляването на детската бедност и реформата на системата за детско и младежко правосъдие. Това стана ясно  на среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и представителя на УНИЦЕФ за България Таня Радочай, която се проведе на 2 септември 2014 г. УНИЦЕФ са предоставили на екипa на МТСП в предходното правителството независим преглед на процеса по деинституционализация. Таня Радочай информира, че организацията е препоръчала промени в плана за действие за извеждане на децата от социалните институции от стар тип. На база на тези препоръки и на предстоящия мониторингов доклад за деинституционализацията през последната една година, през този месец ще има яснота за конкретни промени в плана, уточни заместник-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова.

Българският опит в процеса по деититуционализация ще бъде представен в Ню Йорк през септември от Стефан Тафров, постоянен представител на България към ООН в Ню Йорк и заместник-председател на изпълнителния борд на УНИЦЕФ. Таня Радочай определи българския опит като ценен урок за добро сътрудничество. По нейните думи той отразява много доброто съчетание между политическа воля и активно участие на неправителствения сектор с подкрепата на ЕК.

Акцент в разговора бе и приоритетната за служебното правителство тема за децата в конфликт със закона и свързаното с това младежко правосъдие. МТСП работи по изготвянето на становище за предложените в този смисъл промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Предстои провеждането на срещи с Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието на тази тема. Целта е да се изработи единна позиция на ведомствата с отношение към децата и младежите, обясни заместник-министър Спаска Петрова.

„Децата в конфликт със закона имат нужда от подкрепа и усилията ни трябва да са насочени към тяхната закрила. Установено е, че наказанието като мярка не дава добри резултати. Решението се нарича образование и пак образование“, каза Таня Радочай. „Децата имат нужда от помощ, за да реализират своя потенциал. Те не бива да бъдат обявявани за жертви“, допълни тя.

В тази връзка работата с родителите е от особена важност, единодушни са вицепремиерът и представителят на УНИЦЕФ за България. „Наясно сме, че капацитетът на служителите в отделите за закрила на детето е недостатъчен за работа в тази посока и сме готови да помогнем“, подчерта Таня Радочай.

В момента УНИЦЕФ реализира нова инициатива по британски модел, която включва домашни посещения на семейства с малки деца с цел наблюдение на храненето им и информиране на родителите за най-важните аспекти от ранното детско развитие. Таня Радочай отбеляза със съжаление, че в България е преустановена съществувалата добра практика на т.нар. „патронажни сестри“, които са следели за всички важни процеси в първите години на децата. Началото на проекта на УНИЦЕФ е поставено в Шуменска област. Предстои той да обхване също областите Сливен и Монтана.

Министър Христосков заяви, че МТСП е готово за старта на програмата за младежка заетост. Тя започва с национално финансиране, като се очаква ЕК да възстанови средствата за нея в края на 2014 г. или в началото на 2015 г. Около 8000 младежи ще бъдат включени в програмата. Сред тях са и рисковата група на неучещи и неработещите млади хора. При тях работата ще бъде съчетана с образование.

УНИЦЕФ провежда национално изследване за младежите в България, които са извън пазара на труда и образователната система. Целта на изследването е да установи техния брой и техните потребности. Резултатите от проучването ще бъдат готови до 2 месеца.

Вицепремиерът информира, че МОН прави сериозни стъпки за въвеждане на дуалното обучение от учебната година 2015/2016. „Надяваме се с него да обхванем и младежите, заплашени от риск да останат без работа и образование“, каза той.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории