едложенията за промени в трудово-медицинската експертиза (ТЕЛК) се подготвят и ще бъдат положени на широко обществено обсъждане, преди да бъдат приети, обеща вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който преди дни призовка от „гражданския трибунал“ на хора с увреждания.

Той посочи, че въпросите на семействата, които отглеждат деца с увреждания, са много важни и по тях се работи активно и се провеждат много срещи.

Според него, част от исканията на родителите, които отглеждат деца с увреждания, някои от които вече са навършили 18-годишна възраст, са напълно резонни и би трябвало да са приоритетни на социалната политика на държавата.

Социалният министър подчерта, че решаването им зависи от възможностите на държавата и допълни, че не бърза да обещава, но следващата година ще има добри новини по тези проблеми.

Хората, сключили еднодневни трудови договори, не губят социалните си помощи или помощите за отопление, а получават допълнителен доход, като са здравноосигурени и застраховани срещу трудова злополука, категоричен бе Ивайло Калфин в отговор на въпрос.

Той допълни, че за един месец вече има над 20 000 такива трудови договори и не е нормално да са най-малко във Видин, Монтана, Враца, Кюстендил и Перник, където селскостопанската работа, свързана с прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци и гъби, така или иначе се върши.

Според него е очевидно, че ако няма официални договори, има неофициална икономика, и е очевидно, че някой не си е свършил работата.

Министър Калфин каза, че ще поиска от Главната инспекция по труда и от Агенцията „Социално подпомагане“ да засилят работата си в тази посока.

 

Източник: dnes.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Боряна Пунчева: Изкуство не се прави с трабант и панелка

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

„Ангелски гледки“ за деца в нужда

България подготвя законодателна промяна за насърчаване на социалната икономика

Коледен базар в Ловеч

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории