МТСП заема 20 млн. от бюджета за заетост

За да не се прекъснат схемите за заетост и за хората с увреждания, финансирани от европейския социален фонд, социалното министерство ще поиска 20 млн. лв. от държавния бюджет. Ведомството се надява, че тези пари ще му бъдат възстановени в края на годината от Брюксел по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за новия програмен период 2014-2020 г. Става дума за три схеми – за наемане на стажанти, за подпомагане на уязвими групи за намиране на работа и схемите за независим живот за хората с увреждания, като „Личен асистент“ например. Това съобщи пред депутатите от ресорната парламентарна комисия социалният министър Хасан Адемов. Той подчерта, че средствата трябва да се изразходват по всички правила, за да може след това ЕК наистина да ги възстанови. В противен случай те ще са за сметка на бюджета.

По „Човешки ресурси“ България чака близо 895 млн. евро без националното съфинансиране. В тях са включени и 55 млн. евро за Инициативата за младежка заетост. Мерките за заетост ще акцентират върху безработните младежи и хората между 34-50 г. В борбата с бедността и социалното изключване фокусът е върху хората с увреждания и подобряване на качеството на живот на децата. А третата цел е политиките в сферата на пазара на труда, социалното включване, здравеопазването, равните възможности.

Според отчета на министерството по оперативната програма за изминалия програмен период 2007-2013 средствата са договорени почти на 100%, но реално разплатени са близо 67%, или 1.588 млрд. лв. От всички политики са се възползвали 1.870 млн. души. Заетост е осигурена на 100 хил. души към края на 2013 г., а 400 хил. души са преминали обучение или през квалификация. Според анализ на ефективността на мерките по програмата безработицата би била с 2% по-висока, ако не бяха изпълнени те, съобщи шефката на програмата Наталия Ефремова.

 

Източник: в-к Сега

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории