405 учени от цял свят са подали заявления да оценяват 44-те проекта за научни центрове, които ще правим с 350 млн. лв. по ОП „Наука и образование“. „Набраният брой кандидатури е напълно достатъчен за осъществяване в законовия срок на независима международна оценка на всички подадени проектни предложения“, коментираха от служебния екип на МОН. По идея на служебния министър проф. Николай Денков изборът на оценителите беше прехвърлен към Централното кооординационно звено към МС, след като първият конкурс беше прекратен, тъй като подадените оферти не съответстваха на изискванията.

Затова новата обява за конкурса е била разпространена чрез водещи научни списания в световен мащаб, за което са съдействали еврокомисарят за наука, изследвания и иновации Карлос Моедас и председателят на Европейския съвет за научни изследвания проф. Жан Пиер Бургиньон. Пред кандидатите бяха заложени и доста по-високи изисквания в сравнение с първата поръчка – да имат образователна и научна степен „доктор“ (PhD), най-малко 10-годишен опит в конкретната професионална област, да са участвали в оценяването на поне три проекта в професионалната област, за която кандидатстват, като поне два от тях са изпълнявани извън България и др.

Избраните международни оценители, сред които почти няма българи, ще получават по 110 лв. на час. Възнагражденията са определени така, че да са съизмерими с тези, предоставяни от водещи европейски организации, съобщи преди време зам.-министърът на образованието Ваня Стойнева пред БНР.

АМБИЦИИ

Очаква се оценката на научната стойност на подадените проекти, която ще послужи за тяхното крайно класиране, да започне в началото на юни. Дотогава всичките 405 кандидатури за оценители трябва да бъдат класирани, да се сформират и обучат оценителните комисии, както и да завърши оценката за административно съответствие и допустимост на проектите. Според плановете на МОН пък същинската оценка, както и сключването на договорите със спечелилите кандидати следва да приключи през септември.

Автор: Силвия Георгиева

Източник: в. Сега, 20 април 2017