Национален протест на хората с увреждания се проведе пред Министерски съвет в София на 11 април, организиран от национално представителните организации на хората с увреждания. Протестът е по повод предвижданите промени в системата за оценка на работоспособността медицинската експертиза. Хората са несъгласни да се оценява само едно заболявана като водещо за определяне на степента на увреждането, а да не се включват съпътстващите заболявания.
Притеснени са от неясноти в предвижданите промени, които не дават отговор ще се отнемат ли пенсии за инвалидност на работещи хора с увреждания.
Аргументите на хората с увреждания са, че пенсията не е привилегия, а подкрепа, целяща минимална компенсация за затрудненията и ежедневните бариери пред хората с увреждания. Затова тяхната позиция е, че не може да се разглеждат пенсията и заплатата като заменяеми. Организациите на протестиращите хора с увреждания благодариха на хората от страната, че са заедно в София. Увериха ги, че след края на протеста имат срещи с отговорните институции и ще търсят решение за проблемите, които поставят по темата ТЕЛК.
По повод на протеста здравното министерство обяви, че изтегля проекта за промени в медицинската експертиза и започват разговори между ведомството и представители на хората с увреждания, за да се намерят общи решения. Протестът подкрепи и КТ „Покдрепа“.

Източник: Насоки
Снимка: novini.bg