Село Селановци е едно от най-големите села в България. Намира се във Врачанска област, община Оряхово. Хората в него „здраво са стъпили на земята”. Затова са издигнали за паметник в центъра на селото две мотики. Но за никого не е тайна, че селският човек има своя философия и интересно чувство за хумор.

Редом до мотиките, по проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, през 2013 година се издигна фонтан с формата на Малкият принц. През 2016 година местен автор обогати композицията с нови фигури, персонажи от книгата на Екзюпери. Тази композиция провокира идеята да се организира конкурс и среща на малките философи, които все още по детски наивно са готови винаги, по важни въпроси да кажат ИСТИНАТА. През 2021 година Националният конкурс за малки философи „Малкият принц“ е в Националния календар за дейности и се провежда за осми път.

Целта на конкурса е да се даде възможност за творческа изява на нестандартната детска философска мисъл, провокирана от вечната мъдрост на „Малкият принц“ по едноименното произведение на Антоан дьо Сент Екзюпери.

Право на участие имат всички ученици от II до VII клас, запознати с произведението на Антоан дьо Сент Екзюпери „Малкият принц“, разделени в две възрастови групи:

• I група: от II до IV клас
• II група: от V до VII клас

Вижте регламента и условията на конкурса ТУК : статут-МП-2021

Краен срок за изпращане на съчиненията: 31.01.2021 г.

Източник: БНР Видин