16. 04. 21 г.

В София вече има катерачна зала, в която могат да бъдат тренирани деца със специални образователни потребности. Катеренето е един от спортовете, които са доказали своята терапевтична стойност в работата с такива деца.

С малчуганите в залата се занимава треньор е Вили Евтимова. След като завършва образованието си в НСА, тя започва работа с деца със специални нужди. По думите й работатат с деца със специални потребности е трудна, защото не винаги се знае как ще реагират в дадена комуникационна ситуация.

„Първоначално имаш чувството, че въобще не те отразяват, но след първа-втора тренировка те те търсят. Много често на хората им е тъжно, виждайки едно такова дете. Плашат се, защото тези деца са по-различно социално настроени. След това обаче разбират, че те са като другите – искат да се смеят, искат всяко нещо да се превърне в игра, плаши ги неизвестното… Както всяко едно дете“, разказва Евтимова.

Залата е пригодена за деца със специални образователни потребности, но в нея могат да тренират всички желаещи. Стената е висока 5.60 м, има и боулдър зона. Залата е отделно помещение в рамките на голяма фитнес зала и се намира на ул. “Лъчезар Станчев” 5, в кула А на Софарма бизнес тауърс.

Източник: БНР