От Нов български университет подготвят учебна програма за програмиране, изработена за деца с увреждания. Това съобщи проф. Красимир Манев, преподавател по информатика.

По думите му деца, които са напълно неподвижни се справят много добре като програмисти.

Софтуерната индустрия е една от най-бързо печелившите и бързо развиващите се. И в България този сектор непрекъснато се разразства. Нуждата от програмисти става все по-голяма. Почти навсякъде се изискват кадри и едва ли скоро тенденцията ще намалява.

Според статистика университетите у нас готвят годишно по 1 000 души, а секторът дава заявка за 20 000 работни места.

Програмирането е важна креативна човешка дейност. То не трябва да се разбира само за компютри. Програмиране е и когато децата редят лего.

„Голяма част от нашите деца работят в чужбина, но това ни амбицира да се опитаме да „произведем“ още повече програмисти, за да има и за нашата софтуерна индустрия. Светът е отворен и този процес не може да бъде спрян насилствено.“, коментира проф. Манев.

Проф. Манев е сред инициаторите на Европейска младежка олимпиада по информатика, която ще се проведе през септември в София Тех парк. В нея ще се включат деца от 23 страни, родени след 31 декември 2001 година.

Според него подготовката на деца до 15 години на Балканите е почти никаква и посочи като един от мотивите за организирането на събитието стимулирането на масов интерес към информатиката сред по-малките ученици, защото в средното училище има много малко занимания в тази област.

В Западна Европа не се занимават с тази дисциплина в ранна детска възраст. На изток ние сме започнали отдавна. В България децата започват на 10-11 години да се състезават. Доказали сме, че 10-11-годишни деца могат да програмират.

Източник: uspelite.bg  31 май 2017

Aвтор: Ели Евфтимова