26. 11. 21 г.

Нови заповеди, целящи ограничаване на разпространението на COVID-19, ще влязат в сила от 1 декември. Промените са свързани основно с връщането на учениците в класните стаи. Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров посочи, че не е изключено извънкласно и дуално обучение. До момента на Министерство на образованието и наукат са осигурени 1 млн. броя щадящи тестове, като има обявена обществена порръчка за още 2,5 млн. теста.

Междувременно извънредната епидемична обстановка се удължава от 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г., реши Министерският съвет. Според последните данни пандемичната вълна от COVID – 19 се развива интензивно в страната. Пандемичната вълна се развива интензивно в страната, сочат последните данни. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8 от тях показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население). Случаи на COVID-19 се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболеваемостта се наблюдава при децата и младите лица (20-29 г.). Нараства и броят на хоспитализираните.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19, се казва в съобщението на МС. Следва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти у нас.

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболеваемостта сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени с COVID – 19.

Източник: Министерски съвет