Нови седем центъра в Стара Загора за нуждаещите се деца в риск

В община Стара Загора са изградени и оборудвани нови седем центъра за настаняване от семеен тип, които са предназначени за деца с увреждания на възраст от 3 до 18 години. Това обяви д-р Антония Тодорова – началник на отдела „Здравеопазване и социални дейности“ в общината.

Изграждането на социалните центрове е по проект „Деинституционализация на деца в риск“, финансиран от оперативната програма „Регионално развитие“, а стойността му е 4 751 950 лева. Капацитетът на всеки един център е за 14 деца.

„Дванайсет от местата ще са за постоянни обитатели на тези домове. Останалите две ще са за спешни случаи“, обясни д-р Антония Тодорова. Тя уточни, че сградите са оборудвани с всички възможни удобства в спалните и дневните.

Има кухни с печки, хладилници, перални, съдомиялни и сушилни. Денонощно за децата ще се грижат медицинско лице, социален работник, хигиенист и по 8 детегледачи. Те ще имат подкрепата на външен екип от психолози, рехабилитатори, логопед и педиатър.

В ход е вторият етап от изпълнението на проекта – финансиране на социалната услуга, предаде БТА. „Надяваме се до края на октомври или началото на ноември да започне извеждането на децата от домовете и настаняването им в центровете“, посочи д-р Тодорова.

По проекта настаняването на децата трябва да завърши през март следващата година. Предвижда се в социалните центрове да бъдат настанени деца от социалните домове в село Петрово и Сладък кладенец, Бузовград, както и деца с по-леки увреждания от други социални домове.

 

Източник: inews.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории