Предоставянето на повече и по-качествени социални услуги е постоянен стремеж на Община Стара Загора. Миналата година Общината беше сред отличените от НАСО заради провежданата активна социална политика и получи награда „10 години партньорство за социална отговорност“.

„Общо 38 са социалните услуги в Стара Загора, предстои да се разкрият още 6. Предвижда се и обновяване на т. нар. Дом на инвалида, както и на дома в село Лясково“, съобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности в Общината.

В Стара Загора има 12 центъра за настаняване на деца и младежи със и без увреждания. Предстои да бъдат открити още два дневни центъра, едно преходно и едно наблюдавано жилище и Център за обществена подкрепа, в изпълнение на проект „Продължаваща подкрепа за деинституционализация на грижите за деца“.

Три услуги ще се помещават в сградата на бившия Дом за деца, лишени от родителска грижа, „Незабравка“ , в т. ч. и Центърът за социална рехабилитация и интеграция за деца с аутизъм, чийто капацитет ще се разшири до 35 места.

Новият ЦОП (с капацитет 100 места и 4 места за спешно настаняване) ще се помещава в същата сграда. Другата нова услуга в Стара Загора ще е Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства. Изградена е подходяща и модернизирана инфраструктура, която осигурява условия за грижа и подкрепа на децата с увреждания, отговарящи на индивидуалните им потребности. Капацитетът на Дневния център ще е 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги.

Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства (с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги) ще бъде разкрит в сградата на Дом за деца, лишени от родителска грижа, „Теофано Попова“.

Новото Наблюдавано жилище, с капацитет 4 души, ще се помещава в апартамент (две спални, дневна, кухня, мокро помещение, баня с тоалетна, отделна тоалетна и коридор). В него ще се настаняват младежи от уязвимите групи и такива с дълъг институционален престой.

По проект за изграждане на социални жилища в град Стара Загора се предвижда осигуряването на 8 гарсониери, 19 едностайни и 42 двустайни апартамента, в които се очаква да бъдат настанени общо 232 лица.

При посещението си в града министърът на труда и социалната политика Деница Сачева посочи, че „в Стара Загора социалните услуги са на високо ниво“.

Повече за развитието на социалните услуги в Стара Загора може да научите ТУК.

Източник: Кмета.bg, 12.06.2020 г.