Кризисният център за жени и деца, пострадали от насилие, в Пловдив ще бъде обновен. Средствата за санирането, боядисване и ремонт са предоставени по оперативна програма „Региони в растеж”, обясни вчера зам.-кметът по социална политика Георги Титюков.

Кризисният център е с капацитет девет души и се обслужва от персонал, включително и консултанти, които дават правни съвети на пострадалите. Ремонтът ще струва 369 000 лева, а обществената поръчка е спечелена от фирма „Запрянови 03”, след като тя е играла на търг.

Още един Център за временно настаняване на лица и семейства ще бъде изграден на ул. „Мортагон” , която се намира в същия квартал, върху общински терен. Сградата на пет етажа с асансьор, широко стълбище, удобни стаи, които могат да служат не само за един човек, но и за семейства, а също така и с  трапезария вече е проектирана.  Трапезарията ще предоставя възможност на обитателите сами да си приготвят храна.  Договорът е подписан за  791 000 лева и напролет ще започне строителството.  В Пловдив има Център за временно настаняване, но новият ще е пригоден за семейства, разказа  зам.-кметът.  Разходите за тази услуга също се поемат по оперативна програма „Региони в растеж”.

Общо за двата центъра  по програмата са предвидени 2 120 000 лева. Общината участва със 100 000 лева.  Част от парите са планирани за обзавеждането на Центъра за временно настаняване.  В момента в града има девет социални центъра от семейния тип, в които персоналът се грижи за  сираци, деца с увреждания и и възрастни, изпаднали в беда.

Двата социални обекта са единствените в тъй наречената зона за въздействие, за които търговете за избор на изпълнители са минали, без да бъдат обжалвани. Както „Марица“ писа, ремонтите и благоустрояването за 20 млн. лева   в квартала между бул. „Кн. Мария Луиза“  и „Марица-юг“  са спрени заради жалбите на Анка Ангелова от град Антоново и чакат решение на ВАС.