Обсъдиха се реформи на системата за детско правосъдие

Реформата в правосъдието за детето изисква много добра координация между всички ангажирани институции, съобщи на 10 юни 2014 г. заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на Конференция на тема „Деца в конфликт със закона – реформа на системата за детско правосъдие в съответствие с международните стандарти и най-добрия интерес на детето“. Във форума участваха председателят на Народното събрание Михаил Миков, министърът на правосъдието Зинаида Златанова, представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай, националният омбудсман Константин Пенчев и др.

Заместник-министър Лазаров подчерта, че сътрудничеството между правосъдната, образователната и социалната сфера е ключова предпоставка за осъществяването на промяна на модела за оказване на подкрепа на децата и младежите в конфликт със закона. Той допълни, че отклоняващото се поведение е проява преди всичко на рискове, на които е изложено развитието на детето и решаваща в случая е реакцията на всяка една институция.

„Детето в конфликт със закона се нуждае от щадящо правосъдие, индивидуална подкрепа и работа в и със семейството”, подчерта заместник-министър Лазаров. Той поясни, че реална реформа в сектора е възможна на първо място след изготвяне на необходимите законодателни промени, за да се създадат правните гаранции за защита на най-добрия интерес за детето.

Заместник-министър Лазаров акцентира и върху реформата за укрепване на капацитета на системата за закрила на детето, правоохранителната и правосъдната системи. „Ако няма ясна визия и мотивация за прилагане на международните стандарти в сферата на детското правосъдие, законодателството се обезсмисля”, посочи той.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории