Пред БНР зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева коментира някои точки в социалната програма на Общината, според които от тази година програмата „Патронажна грижа“ ще бъде разширена с допълнителни дейности и услуги за възрастните хора.

Тя наистина е много полезна за възрастните хора, затова я разширяваме. Освен санитар, рехабилитатор или медицинска сестра, които могат възрастните хора да ползват по тази програма, със средства от общинския бюджет ще им предоставим специален автомобил, с места за хора с увреждания, за да могат да ходят на изследвания, ако се налага. По тази програма ще можем да им предоставим и специалист за дребни ремонти, защото много често тези хора са без близки, които да се грижат за тях, каза Йорданка Ананиева.

От тази година е предвидено финансиране на различни дейности на пенсионерските клубове, като ушиване на носии или посещение на фестивал.

Промени ще има и по отношение на услугата „Детска млечна кухня“ – храната вече ще може да се поръчва и по интернет, а разнасянето й ще става стъклени, а не в пластмасови съдове, за да се следва екологичната политика, която Общината е предприела.

В социалната програма на Община Бургас за 2020 година са заложени създаване на нови социални услуги, разширяване на старите и по-голям бюджет. Над 7 милиона лева са парите (държавни и общински) за общо 27 социални услуги. Очаква се след средата на годината да започнат да се предоставят още пет нови социални услуги.

Повече може да научите ТУК.

Източник: БНР, 22.01.2020 г.