Нова социална услуга ще предоставя община Шумен на самотни възрастни и болни хора и затова ще наеме 80 желаещи да работят като лични асистенти и домашни помощници. Финансирането ще бъде държавно и кметството ще получава 51 000 лв. месечно за развиването на дейността. Това съобщи зам.кметът по социални дейности д-р Светлана Маркова пред журналисти и обяви, че вече е приключил двегодишният европроект „Подкрепа за независим живот“ за 875 000 лв.

До 6 февруари ще се приемат документи, за да стартират по-бързо услугите. Голяма част от досегашните асистенти и помощници възнамеряват да кандидатстват отново, защото харесват работата си, макар и невисокото заплащане. Възнагражденията са в размер на минималната заплата плюс клас.

Средствата, които държават ще отделя са по-малко от тези по европроекта, затова е възможно някои от потребителите да отпаднат.

„Ще се стъпи на досегашните им оценки, те вече се преразглеждат. Ще се започне първо с хората с високите оценки, т.е. тези, които се нуждаят повече“, обясни д-р Маркова. Могат да кандидатстват и нови желаещи.
Работещи по проекта са изненадани, че част от възрастните имат по две деца в града, а в същото време няма кой да им занесе хляб. В същото време имало и доста претенциозни потребители, които възприемали помощниците като прислужници и някои искали да им се прекопае двора, но това не спада към вменените дейности.

Заявленията на кандидатите да станат лични асистенти и социални помощници, както и на ползвателите на услугите, се приемат на 6-ия етаж в сградата, където се помещава и ХГ „Елена Карамихайлова“ на ул. „Цар Иван Александър“.

Проектът „Подкрепа за независим живот“ от началото на 2016-та до днес е предоставил услуги на 514 души /от тях 35 деца/ от Шумен и 18 села. В помощ са били 66 домашни помощници и 96 лични асистенти. По проекта се предоставяха и здравни грижи, като мерене на кръвно, превръзки на рани, психологическа подкрепа и консултации. Сега те отпадат.