Приет е проектът на Оперативната програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г., съобщи на пресконференция след правителственото заседание днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Приемането й от Министерския съвет е основа за провеждане на официални преговори с Европейската комисия по нея.

Програмата се съфинансира от Фонда и от националния бюджет. Общият бюдежт възлиза на 123,312 млн. евро, от които близо 104 млн. евро се осигуряват от ЕС. Чрез нея се подкрепя разпределянето на храни за най-нуждаещите се лица, като целта е да се намали социалното изключване на най-бедните.

Средствата на оперативната програма ще бъдат насочени в две направления, обясни министър Христосков. По първото от тях нуждаещите се лица ще получават индивидуални пакети от хранителни продукти за период от седем години. В тази целева група влизат лицата и семействата, получавали енергийни помощи. За сезон 2013/2014 г. това са около 270 000 души, допълни министърът. Подкрепа ще получат и обществените трапезарии чрез закупуване на хранителни продукти за осигуряването на топъл обяд за нуждаещите се. По този начин ще бъде възможно обществените трапезарии да работят целогодишно. Досега са разкрити 181 обществени трапезарии, които са работили само през есенно-зимния сезон.

Агенцията за социално подпомагане е определена за Управляващ орган на новата Оперативна програма „Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г.“

Чрез изменение на правителствено решение от 2013 г., за одитен орган по оперативната програма беше определена Изпълнителната агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“. По този начин ще бъдат създадени необходимите условия за изграждане на ефективна и ефикасна рамка за управление и контрол на програмата, което е едно от условията за нейното одобрение от страна на службите на Европейската комисия.

Новата оперативна програма заменя досегашната програма „Благотворителност“, реализирана от Държавен фонд „Земеделие”, подчерта министър Христосков.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Коледен базар в Ловеч

Коледен базар с каузи в МТСП

Годишен доклад на Омбудсмана на Република България

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ стартира с няколко програми

ПОСЛЕДНИ

МТСП ще разработи дигитална платформа за превод от и на български жестов език

Българин завоюва златен медал на Световното първенство по лека атлетика за спортисти с интелектуални увреждания

Конференция „Българският жестов език не е за изпускане“

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Категории