Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Първият в страната Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас. Това се случи на датата, на която отбелязваме Световния ден за борба с рака. Центърът се намира в партерно помещение на бул. “Демокрация“ №104, като достъпът до него е улеснен, защото разполага с рампа за инвалиди. Целта на пациентския център е да помогне на хората с онкологични заболявания при комуникацията им с институции, намирането на информация и консултация с лекари. Проектът Пациентски информационен център се финансира по Програма за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014г. Неправителствената организация, която изпълнява проекта е Сдружение „Онкоболни и приятели”, член на Национален алианс за социална отговорност.
„Имаме изпълнен успешно предишен проект – „Рак във време на криза”, като по време на него събрахме мненията на пациентите за това какво им липсва. Стигнахме до извода, че нещото, което се пропуска в социалните услуги на институциите, е пациентите да бъдат информирани и по-добре запознати със здравните си и социални права. Много от тях не могат да ползват интернет пространството, където могат да бъдат консултирани на време”, каза Цонка Тодорова – председател на Сдружение „Онкоболни и приятели”.
В продължение на 9 месеца центърът ще работи с пациенти, като целта е през него да преминат 600 души, а още 6000 да използват сайта на информационния център. Отделно болните ще могат да получават онлайн консултации от доказани лекари по въпросите, които ги вълнуват най-много.
„Ще имаме обучения за ползване на интернет, откъде човек може да намери каквото му трябва без да ходи по институции. Например как да си изготви документите преди да ги прати в ТЕЛК или Социални грижи, как онлайн да направи справка за здравните си осигуровки и др. Ще има телемостове и онлайн консултации, като преди това болните в определена анкета ще заявяват с какви лекари искат да разговарят. В онлайн консултацията могат да участват и пациенти от домовете си, които са в по-тежко състояние или не могат да дойдат тук. Така в рамките на два часа те ще могат да задават въпроси”, каза Цонка Тодорова. Самата тя е оперирана от онкологично заболяване през 1987 година, а през 2009г, отново й се налага операция. В момента в сдружението „Онкоболни и приятели” членуват около 120 души.
„Това, което много ме радва е, че почти всеки ден при нас идват нови хора, които искат да помогнат. Тук можеш да дойдеш, за да получиш подкрепа, но и за да дадеш такава”, допълва Цонка Тодорова.
Статистиката сочи, че за 2011 година в Бургаска област случаите на заболели са 11 700, а на починалите от онкологични заболявания 3 400. При жените най-чест е ракът на млечната жлеза, а при мъжете на дебелото черво, каза Нина Георгиева – ръководител на проекта „Пациентски информационен център”.
В Центъра ще се предлагат и услуги по попълване и разпечатване на формуляри, дигитализация на пациентска документация на електронни носители-резултати от изследвания, епикризи, протоколи и др. Консултиране и информиране на пациенти и техните близки може да се извършва и чрез интернет – скайп, фейсбук и електронна поща. Създаден е Виртуалнен пациентски информационен център www.bg-patients.info с мобилна версия, който ще обслужва нуждаещи се от информация, независимо от тяхното местоположение и техника – таблет, мобилен телефон, лаптоп или стационарен компютър. Проектът е на стойност 21 973 евро и ще се реализира за 9 месеца от сдружение „Онкоболни и приятели“, което осигурява 10% съфинансиране.

 

Източник: burgasinfo

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории