Откриха четири центъра от семеен тип в Добрич

Близо 60 деца от социални домове в страната ще бъдат настанени в откритите на 2 септември четири центъра от семеен тип в Добрич. „Едноетажните жилищни сгради са изградени с инвестиция от 2 678 000 лева по оперативната програма „Регионално развитие“, съобщи кметът на Добрич Детелина Николова.

Тя добави, че проектът е част от усилията на общината за изграждане на ефективна социална инфраструктура, която да даде възможност на децата да растат в среда близка до домашната. Заместник-областният управител Исмет Абил посочи, че с откриването на новите центрове се цели да бъде постигната трайна замяна на институционалните грижи за деца с увреждания с нови алтернативни услуги.

В Добричка област 625 деца и младежи се нуждаят от специална подкрепа, като от тях 130 живеят в областния град, предаде БТА. Всяка от новооткритите жилищни сгради разполага с по шест спални, кухня, дневна за общи занимания, санитарни помещения и голям двор.

Очаква се първите обитатели да бъдат настанени през октомври, като вероятно най-много деца ще постъпят от Дома за деца и младежи с умствена изостаналост в село Крушари и от Дома за медико-социални грижи в Добрич. За настанените в центровете ще се грижат 45 социални работници, психолози, педагози и други специалисти, подчертаха от общината.

 

Източник: inews.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Проект „Родители в заетост“

Ролята на новите технологии в обучението на децата

Обезщетението за безработица ще се изплаща по нови правила

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

ПОСЛЕДНИ

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Деинституционализацията на пълнолетни лица с увреждания продължава

Коледен базар на социални предприятия в Народното събрание

Еднократна помощ за енергия и отопление

Категории