Снимка: Радич Банев

За четвърти път Националната асоциация за приемна грижа детската организация и телекомът А1 връчиха наградите „Спасители на детството“. Събитието отбелязва и 10-ата годишнина от учредяването на Асоциацията.

През 2019 г. три приемни семейства бяха отличени като „Спасители на детството“. Галина и Алексей Ангелови от София, които са полагали грижи за пет приемни деца. Снежана и Янко Турлакови от Стара Загора, които се грижат за специалните деца. При тях все още живее първото им приемно момче със Синдром на Даун, което вече е на 20 години. Към момента те полагат грижи и за малко момиче. Еленка Манолова от Хасково, която се е грижила за три деца, от които едно е с множество увреждания, включително умствена изостаналост и 100% глухота. Елка не се отказва да полага грижи за детето, въпреки че социални работници са й предлагали да го настанят в специализирана институция.
Ваня Великова от Хасково също беше наградена като осиновител на дете със сериозен здравословен проблем, заради който никой не е искал да го осинови.

Снимка: Радич Банев

Десислава Георгиева от Областния екип по приемна грижа във Велико Търново и Христина Кехайова от Центъра за обществена подкрепа в гр. Хасково също бяха отличени с приза.

Общината, която получи награда „Спасител на детството“ е Казанлък. Общинските служители са подкрепили със средства приемна майка в нужда от оперативна интервенция и импланти. Сдружение „Еквилибриум“ също беше отличено с наградата за активната си подкрепя за децата и приемните родители. Отличени бяха и Професионалната гимназия по туризъм във Видин и неѝната директорка Евлогия Манджукова.

НАПГ връчи награди „Спасители на детството“ и на журналиста от БНТ Мира Добрева, предаването „Бригада Нов дом“ и портала „Мама Нинджа“.

Снимка: Радич Банев

Трима лекари получиха наградата „Спасители на детството“. Офталмологът д-р Иван Георгиев от Смолян беше отличен заради благородната инициатива с колегата си д-р Лалов да изследват безплатно децата в приемни семейства от Смолян, както и безплатно да изработят очила за тези от тях, които имат нужда. Като „Спасители на детството“ бяха отличени и д-р Пламен Филипов, завеждащ детското отделение във видинската болница, и д-р Павлина Влахова, педиатър от Плевен.

С приза „Инвеститор – спасител на детството“ бяха отличени Кауфланд България, Българските държавни железници и „Групама Животозастраховане“.

Снимка: Радич Банев

Специален приз по повод 10-годишнината получиха А1 България и Международната социална служба – клон България. С благодарности беше отличен и приносът на първия председател на детската организация Венета Дилова и на специалистите Вера Колешева, Елка Налбантова и учредителите Ивайло Симеонов, Илия Илиев, Светлозар Русев, Силвия Солидова, Иванка Шалапатова.

Източник: Национална асоциация за приемна грижа, 18.11.2019 г.