Стефани Митова е републикански шампион по уиндсърф. За нея спортът е важна част от живота, лонгбордът носи голямо удоволствие. Тя високо оценява възможността човек да се придвижва лесно и бързо, но знае, че не всички имат тази възможност. Постепенно в нея расте желанието да помогне на хората с увреждания да живеят в по-достъпна и по-уредена среда, което се реализира чрез изработването на т. нар. параборд – лонгборд, приспособен за хора с увреждания. В осъществяването на тази идея Стефани влага надеждата си да грейнат усмивки по лицата поне на няколко деца с двигателни проблеми.

„Моят параборд е лонгборд, който е заобиколен с тръби, свързани помежду си. Отгоре виси едно въже, на което е закачена седалка, в която сяда детето. Така не е нужно да има сили в краката, за да може да стои право. Вместо това може да виси изцяло на конструкцията, като е защитено отвсякъде. Не съм ги броила, но поне пет – шест са децата, които съм качвала на това приспособление, и са били много благодарни.” – разказва Стефани Митова.

Първоначално младото момиче популяризира идеята си в интернет платформа. Скоро с нея се свързват хора, предлагащи подкрепа за изработка на параборда. Така със съвместни усилия вече идеята е реалност.

„Мислим за някои малки модификации, чрез които ще използваме параборда като проходилка, за да може децата, които имат мускулатура в краката, да се опитат да ходят“, споделя още Стефани.

ТУК може да чуете какво споделя Стефани Митова пред Радио България.

Източник: БНР, 17.03.2020 г.