Това не е детска градина. Не е и забавачка или занималня, нито детски клуб с какички или батковци аниматори, нито родителски кооператив. Малко прилики има и с детската площадка. Трудно е да се опише, защото до преди няколко месеца такова нещо нямаше не само в България, а и на Балканския полуостров.

Това е къща, която всеки ден събира неформално под един покрив деца, родители, психолози, логопеди и други специалисти по ранно детско развитие. Нарича се Семеен център „В света на ранното детство“ и бе открит през септември 2017 в Русе, благодарение на Сдружение „Еквилибриум“.

Центърът е отворен всеки делничен ден за деца от 0 до 7 години и техните родители. Най-често родителите го посещават, защото  имат конкретни въпроси и нужда от съвети от специалисти за отглеждането на децата си. В други случаи обаче просто искат да срещнат децата си с други деца или те самите да обменят опит с други майки и татковци. Могат да останат толкова дълго, колкото пожелаят. Във вторник и четвъртък центърът работи с удължено работно време (до 19:00 ч.), за да могат да го посещават деца, които ходят на ясла или детска градина. Провеждат се вечерни дискусионни групи по важни за родителите теми, а понякога се организират дейности и през уикенда. От отварянето му до сега са го посетили над 100 семейства.
Повече  за този модел на подкрепа на ранното детско развитие и на родителите в Русе, разказва Дейвид Бисет – ръководител на проекта, по който е изграден центъра на Сдружение „Еквилибриум“ с финансовата подкрепа на Фондации Велукс. Сдружението е създадено 2004 г. и помага на семейства, деца  и младежи в риск в град Русе и областта. Предлагат услуги за деца и семейства в риск, както и за деца и младежи с увреждания. Към момента „Еквилибриум“ управлява 11 социални услуги в общините Русе и Бяла.
„След обстойни дискусии с родители на малки деца и професионалисти в сферата на ранното детско развитие разбрахме, че има голяма необходимост от нов вид взаимодействие между семействата и специалистите. Родителите споделиха с нас, че биха искали да имат лесен достъп до съветници в неформална среда. С течение на времето обаче установихме, че въпреки заявените от тях очаквания, родителите са свикнали предимно да бъдат инструктирани и трудно общуват неформално със специалисти. Нашата работа в центъра постепенно променя тази култура, но това ще отнеме време“ – казва Дейвид.
Центърът е създаден по шведски модел, който разчита на неформалното взаимодействие между родители и професионалисти. Няма нужда от предварително записване на час или други уговорки. Що се отнася до директната работа с деца Дейвид споделя, – „Нашите методи са различават от почти всичко, което е налично в България. Те се различават по два основни елемента:
–    Силно вярваме в способността на децата се учат сами, докато играят свободно.
–    Насърчаваме деца и родители да играят заедно.“
В работата си „Еквилибриум“ следва принципите и на германския педагог Фридрих Фрьобел, който още през далечната 1828 година твърди, че:  „Играта е най-високото ниво на развитие на детето. Тя е спонтанният израз на мисли и чувства – израз, който вътрешният му живот изисква. Това е значението на думата „игра“… Тя насърчава радост, удовлетворение, спокойствие и съставлява източника на всичко, от което детето има полза…“
„Родителите и професионалистите трябва да подкрепят децата да учат, играейки. Насърчаваме свободната игра, която е свободно избрана от детето, ръководена е лично от детето в една стимулираща и лишена от стрес среда, в която то е мотивирано да изследва. Обясняваме на родителите, че играта е компрометирана, ако постоянно даваме инструкции на децата, ако се намесваме, ако сме свръхпротективни. Силно вярваме, че академичният начин на преподаване и учене не е подходящ за деца на възраст до 6 години“ – пояснява Дейвид.
Центърът има три основни зони. Пространството за игра е най-голямо. В него дори може да се играе с пясък, кал и вода, а обичайните родителски команди, като ще се измокриш, ще се изцапаш, ще се удариш или ще счупиш нещо, са забранени. Кухнята позволява да се организират кафе-сутрини и пица-вечери, но също така често я използват, за да пекат сладки и други лакомства, като активно включват и децата. Има и малка конферентна зала и офис с голяма библиотека, чиито ресурси са изцяло свързани с родителството и отглеждането и възпитанието на децата.
Източник: НПО Портал, 18 юли 2018