Деца от социални домове представят създадени от тях пътеводител и пътепис

От 27 февруари до 28 март Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио ще е домакин на интересна детска изложба – „Ателие „Прегърни ме“ пътува“. Изложбата е резултат от съвместен проект на Суверенния орден на Малта и УниКредит Булбанк, започнал през лятото на 2013 г. Тогава двете организации, които си партнират за осъществяване на този благотворителен проект, организираха пътешествие за 14 деца от три социални дома, заедно с двама възпитатели. В продължение на 10 дни децата обиколиха 7-те български културно-исторически обекта, част от Световното историческо наследство на ЮНЕСКО: Ивановски скални църкви, село Иваново, Русенско; гробница край село Свещари, Разградско; Мадарски конник, село Мадара, Шуменско; старинен град Несебър; Казанлъшка гробница; Рилски манастир; Боянска църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“.

Въоръжени с четки, моливи, фотоапарати и бинокли децата откриваха минали светове и научаваха за древните цивилизации на траки, елини, римляни, славяни и прабългари, оставили по българските земи изключително ценни художествени и архитектурни свидетелства за своите култури.

В резултат на пътешествието, с помощта на художниците и възпитателите, децата създадоха книжка – пътеводител и пътепис, събрала спомените, впечатленията и детските рисунки от незабравимото пътешествие през лятото на 2013 г.
Пътеписът, финансиран от УниКредит Булбанк, включва някои от най-хубавите картини и фотоси, които разказват за това вълнуващо приключение.
Пътеписът и пътеводителят бяха представени на специално организирана изложба в УниКредит Студио, като откриването беше уважено от Негово Превъзходителство Камило Дзуколи, посланик на Суверенния Малтийски орден, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк и представители на много дипломатически мисии в страната.

„Изложбата на децата в УниКредит Студио е продължение на съвместната ни работа със сдружение „Прегърни ме“. Идеята на този така оригинален и значим Пътепис се реализира по време на честването на 20-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Суверенния Малтийски орден в България и отбелязването на 50 години от създаването на Булбанк, сега УниКредит Булбанк. Новината от днешния ден е, че заедно с банката и със сдружението, решихме, че този проект с децата ще бъде продължен с посещение на нови значими исторически места в България и нови изложби. Благодаря на щедрата подкрепа на УниКредит Булбанк и всички дарители за тези инициативи и за това, че ще продължим да работим заедно“, каза Камило Дзуколи, посланик на Суверенния Малтийски орден в България.

„Инициативата Ателие „Прегърни ме“ пътува е много добър проект, който ни дава възможност да видим ценностите на България през очите на децата. На нашите територии в продължение на 3-4 хиляди години са се натрупали множество пластове на култури и история. Всички тези хора, които са избирали да живеят тук, са намирали това място за добро за живеене и това трябва да ни говори много. Всички тези хора не са имали причина да се оплакват, че живеят тук. Имаме с какво да се гордеем. Без да се стремим към показност в УниКредит Булбанк се опитваме чрез стойностни инициативи като тази да се противопоставим на негативизма, на леността, на пасивността, които срещаме понякога. Ще продължим да подкрепяме уверените хора, тези, които създават, които са способни, амбициозни, талантливи и работят здраво, за да се подобряват непрекъснато.“, каза Левон Хампарцумян.

Галерия за съвременно изкуство УниКредит студио се намира в сградата на Бизнес център Батенберг (на ул. „Княз Александър I“ 12, срещу Телефонната палата). Изложбата е отворена за посетители, без вход, всеки делничен ден от 10:00 до 18:30 и събота от 10:00 до 17:00.

 

Източник: mypr.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории