04. 06. 21 г.

Близо 2000 души в Община Пловдив са подпомогнати по прокт „Патронажна грижа+“, като 561 от тях получават социални услуги, медицински грижи и психологическа подкрепа в домовете си, а на други 1391, настанени в социалните домове, са осигурени всички възможни мерки срещу COVID – 19. В проекта са обхванати и 629 социални работници, на които се изплащат допълнителни възнаграждения за извънредния им труд в корона кризата.

Проектът е на стойност 2 823 558,18 лв. и е финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Започнал е на 1 февруари т. г. и ще продължи до 1 март 2022 г. Средствата за предоставяне на социални и здравни услуги са разчетени за 561 души, като 460 места вече са заети.

„Имаме 100 свободни места, но и 110 души да подадат документи, няма да ги върнем“, коментира зам.-кметът по социалните дейности Георги Титюков. По този компонент на проекта право на помощ имат възрастни хора, които не могат да се обслужват сами, хора с увреждания и рисковите групи при заразяване с ковид.

„Медицинска сестра съм и досега към посетила 92-ма души. Хората има голяма нужда от помощ – излизат от болница и са безпомощни, не знаят как да се снабдят с декубитален дюшек, ако им се налага, имат нужда да им се купуват храна и лекарства. Върша и много несвойствени неща, но трябва да покажем на тези хора, че не са изоставени“, допълва  Елена Христозова. По проекта работят 9 медицински сестри, 6-има рехабилитатори и 8 психолози.

Източник: Община Пловдив