26.11. 21 г.

Микробус с кулинарни изкушенния, приготвени от ученици и от хора с увреждания, се превърна в една чудесна и много креативна нова инициатива в Банско. Това е пътуваща кулинарна трудова борса, в която участват ученици от Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” и деца, младежи и възрастни с увреждания от Дневен център „Здравец”.

В продължение на половин година всички те са обучавани на различни умения, свързани с готварството, представянето на храната и ресторантьорството. Опит и идеи са обменяли в учебната кухня на професионалната гимназия и в кухнята на дневния център. Кулинарните изненади са представени пред потенциални бъдещи работодатели.

Пътуващата кулинарна трудова борса се организира от сдружение „Избор” с подкрепата на Община Банско и в партньорство с Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов”. Само за няколко дни „Кухнята на приятелството” в Банско с ястията приготвени с много любов от децата, младежите и възрастните от Дневен център „Здравец” и поднесено с широките искрени усмивки на Георги, Мария и Николай в пътуващата кулинарна трудова борса се превърнаха не просто в местна атракция, а в чудесен пример за социално предприемачество. „Хората с интелектуални затруднения могат да работят и имат право на трудова реализация!” е посланието, което достигна до много хора.

Източник: Българско национално радио