Всички ДМДСГ в Пазарджик са закрити

В Пазарджишка област всички домове за деца, лишени от родителска грижа са закрити, съобщиха за Дарик от Регионалната дирекция за социално подпомагане. Процесът на реформирането на социалните центрове е започнал през 2009 г., а последните два дома са закрити през 2013 година. От Социалната дирекция обобщиха, че на територията на региона са функционирали пет дома в градовете Велинград, Панагюрище, Брацигово и село Лесичово. В момента заместителите на тези домове са т.нар. Центрове за настаняване от семеен тип, като в Лесичово и Брацигово те са общо четири, а по един център работи в останалите градове.

До месец юни тази година Домът за медико-социални грижи в Пазарджик, който работи с 12 деца от 0 до 3 години ще бъде също преобразуван, като проектът „Посока семейство” е пилотен, разработва се от Министерство на здравеопазването. Още един такъв дом работи в гр. Ветрен. В него са настанени 19 деца, но нагласите са до края на 2014 година домът да бъде преобразуван в Център от семеен тип.

„Всяко дете трябва да расте в семейство, защото домовете не могат да предлагат услугата „индивидуална обич”, коментира за Дарик директорът на Регионалната дирекция Цветелина Арапова. Тя допълни, че децата се нуждаят от ласка и обич, затова домовете като социална институция не са най-доброто място за развитието и отглеждането на едно дете.

Цветелина Арапова коментира, че в момента усилията на социалното министерство са насочени към разкриването на социални услуги към лицата, които навършват 18 години и напускат Центровете за настаняване.

 

Източник: Дарик нюз

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории