Министър Хасан Адемов: Политиката на правителството е последователна, еднократната финансова подкрепа за пенсионерите става традиционна

За Великден всички пенсионери ще получат диференцирана еднократна финансова подкрепа. Политиката на правителството е последователна, искаме да превърнем в традиционна тази подкрепа и за всяка Коледа и Великден пенсионерите да получават добавки, каза министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ на 14 март. Допълнителните средства за изплащане на „великденските бонуси” са в размер на 57 700 000 лв., като тези средства са за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г., обясни министърът.

„Предвиждаме по програма „Сигурност” безработни лица да изпълняват охранителни функции, в малки населени места, които са обект на битови престъпления. Те ще имат сигнална функция и ще подпомагат системата на МВР“, съобщи социалният министър. Областните управи и общински администрации, заедно с МВР, ще определят населените места, както и хората, които ще бъдат наети. Те ще получават минимална работна заплата и осигурителни вноски.

„50 000 безработни граждани средногодишно получават месечни социални помощи и полагат 14 дни обществено полезен труд. МТСП е разработило програма за тяхното квалифициране като част от мерките за борба със сивия сектор“, напомни министър Адемов.

Той подчерта, че е „важно държавата да има политика за семействата с деца“. Детските надбавки са 35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете при подоходен критерий от 350 лева на човек от семейство. За тази политика годишно се изразходват 450 млн. лв. Министър Адемов предупреди, че „в социалната политика не трябва да има противопоставяне на отделни социални групи“. Според него правителството размрази социалните плащания, което не се беше случвало в последните години.

Социалният министър представи политиките, залегнали в доклада „Демографската политика – от предизвикателства към възможности”. Документът беше разгледан на оперативно съвещание на Министерския съвет на 12 февруари т.г. „В Европа населението застарява, а в България и намалява. Идеята е проектите на нормативни актове да имат оценка на въздействието и върху демографската политика“, обясни той. Мерките за повишаване на раждаемостта са обвързани с финансовата подкрепа за семействата с деца и разширяването на обхвата на мерките, свързани с гъвкавото съчетаване на семейния с професионалния живот.

„В България има около 4 500 лични асистенти. Очакваме старта на новата Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР), в която също има схеми за подпомагане на хората в неравностойно положение“, каза министър Адемов.

Относно мерките за ограничаване на младежката безработица според него „при младите хора най-важен е преходът от образование към заетост“. Промените в Кодекса на труда гласят, че трудов договор с условие за стажуване ще могат да предлагат работодателите на младежи до 29 години, завършили средно или висше образование, без трудов стаж или професионален опит по придобитата професия или специалност. ОП РЧР чрез схеми и програми също подпомага работодателите в наемането на млади хора. По думите на социалния министър ИТ специалистите и преработващата промишленост са сфери в икономиката с високо заплащане.

„МТСП работи по създаването на национална система за проучване и прогнозиране на потребностите от работна сила. Целта е търсените от бизнеса кадри да съвпадат с предлаганите от училищата и университетите специалности“, съобщи министър Адемов.

 

Източник: МТСП

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории