Орешарски: По-ясна визия за пенсионната реформа – наесен

С еврокомисар Андор обсъдихме въпроси, свързани със структурната безработица, с плановете за нашата пенсионна реформа и хода й занапред. Това заяви премиерът Пламен Орешарски в Министерския съвет след среща с европейския комисар по заетостта, социалните въпроси и приобщаване Ласло Андор, предаде БГНЕС.

В момента пенсионната реформа се ревизира и актуализира. На този етап вървят интензивни обсъждания със социалните партньори, така че тази есен да имаме по-ясна визия за реформата и да вървим в тази посока следващата година, допълни премиерът.

Според него европейският комисар по заетостта е един от най-важните, доколкото работата му засяга работни места и социални политики.

Все още няма окончателно решение за пенсионната реформа, тъй като предстои тя да бъде обсъдена на различни нива – заедно със социалните партньори, заедно с експертите от Консултативния съвет по осигурителните отношения към министъра на труда и социалната политика. Коментарът направи в Русе министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов в началото на миналия месец, предаде БГНЕС.

Адемов коментира, че на фона на демографската картина у нас увеличаването на възрастта за пенсиониране е неизбежно, но това ще бъде съобразено с очакваната продължителност на живот на българите.

Припомняме ви, че пенсионната реформа беше спряна с решение на НС в края на миналата година. Това се случи с приетите на второ четене промени в Закона за държавно обществено осигуряване през 2014 г.

След промяната през тази година право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на 60 години и 8 месеца от жените и 63 години и 8 месеца от мъжете и осигурителен стаж 34 години и 8 месеца за жените и 37 години и 8 месеца за мъжете.

Ако нямат необходимия стаж или възраст, желаещите ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години и 8 месеца за жените и мъжете и не по-малко от 15 години действителен осигурителен стаж.

 

Източник: http://business.actualno.com

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории