Петя Димитрова: Парите, вложени в децата, се връщат многократно

petya dimitrovaВ края на 2013 г. Пощенска банка и УНИЦЕФ стартират стратегическо партньорство под името „Най-добър старт за всяко дете“. За първите 6 месеца на кампанията набраните средства са вече над четвърт милион лева, дарени от клиенти, партньори и служители на банката. Инициативата цели изграждане на национална мрежа от Центрове за майчино и детско здраве, които да подкрепят семейства в грижата за малките им деца. В България засега работи един такъв център в област Шумен. Благодарение на осигурените от Пощенска банка средства през юли предстои да отвори врати и втори в област Сливен. Финансирането на дейностите на центровете, както и откриването на нови, се осъществява чрез дарения към УНИЦЕФ – през банкомат, онлайн банкиране и на каса в офис на Пощенска банка. Банката е освободила от такси всички транзакции, свързани с даренията към УНИЦЕФ.

Как да дарим

Дарение може да се осъществи чрез онлайн банкиране, банкомат или на каса на Пощенска банка. Всички транзакции, свързани с даренията към УНИЦЕФ, са освободени от такси.

 

Професионалният път на Петя Димитрова в Пощенска банка започва през 2003 г. като главен финансов директор на осемте дъщерни компании на „Юробанк Груп“ в България. От 2012 г. до сега заема поста главен изпълнителен директор на Пощенска банка. Завършила е Университета за национално и световно стопанство и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с две магистърски степени по „Финанси и банково дело“ и „Туризъм“. Придобива редица професионални квалификации във Великобритания, Гърция, Холандия, Белгия, САЩ и България. Член на Управителните съвети на Асоциацията на банките в България, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Американската търговска камара, Американския университет в България, Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители в Лондон и Клуба на финансовите директори в България. Носител на редица международни и български отличия.

 

– Госпожо Димитрова, кога се роди идеята и каква е целта на този изключително иновативен за страната проект?

– Преди шест месеца обявихме началото на партньорство между Пощенска банка и УНИЦЕФ с името „Най-добър старт за всяко дете“. Избрахме УНИЦЕФ, защото имаме съвместни ценности, нагласа към устойчиви дългосрочни инициативи и опит да постигаме значими резултати. Общата ни цел е да въведем нов модел за предоставяне на социални, здравни и образователни услуги за бъдещи майки и родители на деца до 3-годишна възраст.

– На какво се дължат добрите резултати на кампанията ви „Най-добър старт за всяко дете“ до момента?

– Ключово за постигането на устойчиви резултати е взаимодействието между гражданите, публичния и частния сектор. В тази връзка ролята на Пощенска банка в „Най-добър старт за всяко дете“ е на свързващото звено между хората, които искат да допринесат със своите дарения за децата на България и УНИЦЕФ като организация, която има отговорността да вложи тези средства в нещо градивно и добро. За по-малко от половин година нашите клиенти, партньори и служители дариха над четвърт милион лева – един наистина забележителен резултат, за който още един път искам да им благодаря. Рядко един проект за корпоративна социална отговорност е наистина толкова успешен откъм резултати. Тази инициатива ангажира цялата банка на всички нива – от служителите в клоновете, които запознават клиентите ни с каузата и ги насърчават да дарят, до мениджърския екип, който търси решения за максимална ефективност. Направихме и значителна инвестиция в платформа за дарения – на каса, онлайн и банкомати, вложихме огромен вътрешен ресурс в каузата и затова днес сме толкова горди с резултатите.

– Защо Пощенска банка подкрепя УНИЦЕФ – къде видяхте пресечните точки между банката и организацията, чийто фокус са децата?

– Позволете ми в отговор на въпроса ви да цитирам носителя на Нобелова награда за икономика, д-р Джеймс Хекмън, който казва, че инвестицията в ранно детско развитие е с най-високата степен на възвръщаемост – 10% на годишна база. Степен, с която и най-успешните бизнес инвестиции биха се гордели. Всеки лев, инвестиран в образование, социални услуги, всяка минута наше внимание, инвестирана в грижа, игра и развитие на нашите деца, се възвръща многократно.

Дългосрочната ни цел е повече деца да имат адекватна социална и здравна помощ, да растат обгрижвани по най-добрия начин, да се превърнат в икономически активна сила и да реализират потенциала си в България.
Това бе основният мотив, който ни ангажира да споделим каузата на кампанията „Най-добър старт за всяко дете“ като своя.

Извън темата с ранното детско развитие ние в Пощенска банка приемаме програмите за корпоративна социална отговорност като дълг. Години наред банката ни инвестира в областите на образованието, околната среда и подкрепата на рискови групи и сме една от най-награждаваните банки именно за тези КСО проекти, което е още едно признание и оценка на усилията ни.

– Макар да влагате много усилия и ресурс в полза на обществото, успявате да поддържате мястото на управляваната от вас банка сред най-стабилните финансови институции в България. Какво стои зад стабилността на Пощенска банка?

– Най-напред бих искала да обърна внимание на положителните резултати на цялата банкова система за 2013 г. Банките отбелязаха ръст на печалбата от 3% – нещо, което се случва за пръв път от началото на кризата до днес. Конкретно в Пощенска банка предприемаме изключително добре премерени действия с оглед гарантирането на стабилността на финансите, които клиентите са доверили на нас. Заздравихме балансите, подсилихме ликвидността, оптимизирахме разходите и процесите си и гледаме уверено напред. Има и множество фактори за това – не зависим от външно кредитиране и имаме висока ликвидност. Освен това Пощенска банка се радва и на стабилната опора на една от водещите европейски банкови организации, към които принадлежим – Юробанк Груп, която има стратегически позиции в банкирането на дребно и корпоративното банкиране в региона.

 

Източник: standartnews.com

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории