25.04. 22 г.

Joined in Care е първата българска онлайн платформа в помощ на възрастните хора, техните близки и гледачи. Тя стартира на 19 април, в навечерието на Великден. Платформата цели да подпомогне активния здравен и социален  живот на възрастните хора в България, като предлага база данни с места, които предоставят социални услуги у нас. Ще бъдат поместени статии и полезни връзки към теми, свързани с живота, здравето и грижата за възрастните хора.

Зад проекта стои българската ИТ компания Bulbera, която има международни награди за иновации и подкрепа на българското общество.

„Създадохме платформата понеже всеки от нас има възрастни родители и в един момент на някои колеги от екипа им се наложи да ги гледат по-активно, да се сблъскат със социалните проблеми, които вървят с всичко това. Оказа се, че никъде няма информация на едно място. Решихме да интегрираме всичко на едно място, да има информация, да улесним хората в първата им входна точка. Това е целта на платформата и преводът това означава „Обединени в грижата“, информира Деян Благоев, съдружник в IT компанията, разработила платформата.

Той добави, че Joined in Care ще се разработва и ще се добавят нови функционалности. В опита си да бъдат максимално полезни в предоставената информация, институциите не са откликнали, сподели Благоев.

„Само община Стара Загора откликнаха доста активно, но въпреки това успяхме да съберем 160 адреса на домове за гледане на възрастни хора, за хора с деменции, дневни центрове, денонощни центрове. Имаме партньори, като НПО-та и социални организации, които с това се занимават, така че ще го разрастваме тепърва“, каза още Деян Благоев. Служителите в компанията често обикалят българските училища, като помагат да децата да се предпазват онлайн, засаждат дървета, подпомагат и регионални инициативи. Вярват във смислените каузи и ги подкрепят.

Източник: БНР София