Младежи с увреждания правят предприятие за кетъринг в Пловдив

В Пловдив ще заработи предприятие за кетъринг, в което ще работят младежи с увреждания, които са се обучавали в курс по готварство, предаде БГНЕС. Малкото предприятие ще поеме доставките за храна на социални заведения в града.

Ръководителят на проекта Мариана Здравчева разказа, че преди години Пловдив е бил за пример по отношение на хората с увреждания. В квартал „Изгрев“ е имало изграден комплекс, задоволяващ потребностите както от обучение и работа, така и от жилище и детска градина за хората с увреждания.

В предприятие „Успех“ са работели незрящи хора от цялата страна, защото вблизост е имало малък жилищен комплекс, парк и детска градина специално за тях. В ТПК „Първи май“ са работели хора с увреждания на слуха. В този обособен район се намира и Училището за глухи деца, Социално заведение за младежи с увреждания, както и Дом за възрастни с физически увреждания.

Днес и двете производствени предприятия са загубили изцяло социалната си насоченост и не произвеждат, фирми са наели помещенията в сградите им.

Фондация „Национален Алианс за работа с доброволци“ представи днес модели на социални предприятия за деца и възрастни в неравностойно положение.

 

Източник: Дневник

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Започна работа Център за деца с увреждания в Перник

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории