Омбудсманът Дияна Ковачева сезира главния прокурор и компетентните институции за лошите условия и високата смъртност в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово. В интервю в сутрешния блок на Нова телевизия по този повод министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи, че към момента тече проверка във всички домове.

Във връзка с качеството на социалните услуги министър Сачева припомни, че съвсем скоро беше отложено влизането в сила на Закона за социалните услуги, в който се предвижда и разработването на нови стандарти за качеството на социалните услуги, включително и нови стандарти за заплащането на хората, работещи в тях. Колкото по-бързо започне работата по подзаконовите нормативни актове, толкова по-бързо ще има и трайни и устойчиви решения, допълни тя.

Цялото интервю с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева може да гледате ТУК.

Източник: Нова ТВ, 03.01.2020 г.

В интервю за предаването „Лице в лице“ на btv министър Деница Сачева отново подчерта, че Законът за социалните услуги и специално текстовете, свързани с качеството на социалните услуги са изключително необходими и казусът с Дома за хора с деменция в с. Горско Косово само доказва това.

Интервюто може да гледате ТУК.

Източник: btv, 08.01.2020 г.

Повече за проверките в Дома за хора с деменция в с. Горско Косово може да научите от интервю на Николина Иванова, началник отдел СУПЛ, АСП, в Сутрешния блок на БНТ (ТУК).

Източник: БНТ, 03.01.2020 г.