Снимка: Shutterstock

Около 240 души са потърсили подкрепа на горещия телефон на фондация „Асоциация Анимус“ след обявяването на извънредното положение. Чрез линията пострадалите от насилие получават подкрепа и се насочват към социални услуги в цялата страна.

В епидемичната обстановка сигналите са се увеличили, а случаите са били свързани с по-драстични прояви на насилие. Като причини се посочват стресът и липсата на достатъчно лично пространство. Жените са сред най-пострадалите от домашно насилие. Често сигналите се подават от близки или съседи. Това съобщава Надежда Стойчева – клиничен психолог и директор на фондацията.

Около 25 % от жените са жертва на тормоз, включително и добре образовани дами с висок социален статус.

Тези, които са израснали в хармонична семейна среда, не търпят дълго насилието и вземат решения, за да прекратят отношенията си с насилника.

Въпреки всички в много от случаите жертвите държат на семействата си, а вземането на решение става още по-трудно, когато имат и деца.

Навременната реакция е от изключително значение както минимизиране на психологическите травми, така и за бъдещето на децата, за които е важно да не стават модел отношенията, базирани на насилие.

Освен физическото посегателство, не бива да се омаловажават и другите форми на насилие – психологическо, емоционално, вербално.

Надежда Стойчева подчертава още, че институциите трябва да се включат по-активно в борбата срещу това явление. За съжаление се констатира, че все още много голяма част от обществото е толерантно към домашното насилие.

Повече по темата може да научите ТУК.

Ако сте жертва или свидетели на домашно насилие можете да потърсите подкрепа и информация на Горещата телефонна линия на Асоциация Анимус на телефон: 02 981 76 86 или да подадете сигнал на имейл: [email protected]

Източник: БНР, 28.04.2020 г.