Община Момчилград подготви проектно предложение за кандидатстване по схемата за безвъзмездна финансова помощ „Независим живот“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Решението бе взето на последното редовно заседание на Общинския съвет.

С този проект ще даде възможност на повече нуждаещи се възрастни хора да ползват услугите на домашен санитар или на социален асистент в домашна среда. Така и хората, полагащи грижи за близките си с увреждания, ще бъдат отново в реалния пазар на труда.

Идеята на общинската администрация е услугата да стигне до възможно повече самотно живеещи хора в отдалечени места на община Момчилград.

По проекта ще се създаде нов Център за почасово предоставяне на помощ на хора с увреждания и на такива над 65 г., които не могат да се обслужват сами.

Община Момчилград изпълнява проект „Нови възможности за грижа“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. На 72 лица в нужда са осигурени 72 лични асистенти. В Звеното за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж работят четири домашни санитари. Те обслужват осем потребители по домовете.

 

Източник: standartnews.com

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ стартира с няколко програми

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории