Филмът „Под открито небе“ ни потапя в света на аутизма

Препълнил киносалоните във Франция и Белгия, получил висока оценка от кинокритици и медии, филмът „Под открито небе” ще бъде представен и пред българската публика, благодарение на партньорството между Българско Общество за Лаканианска Психоанализа, сдружение „Дете и пространство”, EuroVoD и Френски Културен Институт. Той ни кани да се потопим в света на психичното страдание и на аутизма, в света на тези деца и младежи „на ръба на социалната връзка”, които наричаме „трудни”, „социално изключени”, „със специални потребности”…

В момент, в който България върви по нелекия път на „развиване на политики за подобряване грижата за деца”, този филм ни предлага един по-различен поглед върху „различието” и „различните”, прави ни свидетели на оригиналния начин, по който възрастните се грижат за тях в „Куртил” – специализирана институция за деца с психични страдания, разположена на белгийско-френската граница. Благодарение на финия и деликатен поглед на известната френска режисьорка Мариана Отеро, пред нас се разкрива малко по малко светa на няколко деца – Еван, Алисон, Жан-Хюг и Амина и тяхната специфична връзка с другите, с езика и тялото. „Под открито небе” ни показва етика на работа, в която всяко дете се възприема като загадка, а неговите решения пред трудностите, с които се сблъсква, като изобретения. Филмът преобръща представите ни за „лудостта” и думи като „толерантност”, „достойнство” и „социална интеграция” придобиват различен смисъл за всеки един от нас – професионалист, родител или просто човек.

„Под открито небе“ ще бъде представен пред българската публика в:
София (сряда, 2 април 2014, 18:00 часа, Френски Културен Институт),
Стара Загора (3 април 2014, четвъртък, 16:00 часа, Община Стара Загора),
Русе (4 април 2014, петък, 18:00 часа, Регионален исторически музей).

На прожекцията в София специални гости ще бъдат Мариана Отеро – режисьор на филма и Мари Бремон – клиничен психолог, работещ в „Куртил“- Белгия. След филма гостите ще се включат в дискусия.

*****
„През цялото време на този неформален и дълбок диалог, се сблъскваме с мистерията на човека, на всеки един човек, приет безусловно в неговата уникалност. Изключителен урок за живота и свободата.” „Завладяващ” ( Le Figaro)
*****
„Разтърсващ”(Le Monde)

Вход свободен.
Български субтитри.

 

Източник: csr.bg

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Центровете за настаняване от семеен тип в Шумен отварят врати през септември

Възстановена е дейността на Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания и Център за социална рехабилитация и интеграция в Добрич

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Публикуван за обществено обсъждане е проект на Закон за българския жестов език

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории