Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обсъдиха идеята за изработване на инвестиционен план за България, подобен на Плана „Юнкер”, съобщават от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика. Целта на създаването на подобен фонд е да мобилизира публични и частни финансови ресурси за постигане на ясно определени инвестиционни задачи, ускоряване на икономическия растеж и създаване на нови работни места, уточняват от МТСП.

Еврокомисар Георгиева препоръча България да потърси специализация в определена област – иновациите и развитието на предприемачеството например, в която да изгради капацитет на регионален и европейски лидер.

Министър Калфин и комисар Георгиева обсъдиха още и демографската политика на страната и възможността да се увеличи значително финансирането на програми, с които млади хора от българската диаспора в света да имат възможност да учат у нас. Тези средства в голяма част от случаите могат да се осигурят от разходите за помощ за развитие, които държавата ежегодно заделя.

Сред обсъдените от тях теми бяха още европейската енергийна политика и повишаването на ефективността на изразходваните средства от европейския бюджет.

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Кризисен център за хора, преживели домашно насилие отваря врати в Горна Оряховица

Гинка ЧАВДАРОВА: Трябва да разплатим 3 млрд. лв., а кабинетът е оглушал

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

ПОСЛЕДНИ

Ден на отворените врати по НПЗХУ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Категории