Над 58% от хората над 65 г. у нас са заплашени от бедност

Над 58 на сто от българите на възраст над 65 г. живеят в риск от бедност – 53,6% от мъжете и 62,8 на сто от жените. В ЕС като цяло заплашените от бедност на тази възраст са драстично по-малко – средно 16,4% от мъжете и 22,2% от жените. Това сочи изследване на проф. д.ик.н. Росица Рангелова, което бе цитирано вчера на заключителното заседание на конференцията „Демографската ситуация и развитието на България“, организирана от БАН като част от изявите за 145-ата годишнина на академията. Сред населението като цяло под заплаха от бедност живеят 47,6% от мъжете и 50,9% от жените у нас, докато средните проценти за ЕС са съответно 24 на сто и 26,1 на сто.
Възрастните хора не са хомогенна група – част от тях са в предпенсионна възраст, други са в третата възраст над 65 г. и получаващи доходи, а една част са т.нар. стари стари, които дори физически не могат без чужда помощ. Политическите решения спрямо тези групи трябва да са диференцирани и да почиват на съответните изследвания, подчерта гл. ас. Стоянка Черкезова, която представи обобщената информация за докладите в работната група „Стареене на населението“. Сред бедните в България делът на възрастните над 65% е по-голям от този в другите възрастови групи. В групата българи с най-ниски доходи попадат 37% от мъжете и 45% от жените в третата възраст. От мъжете над 65 г. 30 на сто и от жените 26 на сто се определят като живеещи на дъното, посочи Черкезова. Според анализите 40% от жените и 51% от мъжете в третата възраст са се чувствали самотни „в последната седмица“, 38,5% – постоянно, а 10 на сто страдат от депресии.
Така, както е най-беден в общността на ЕС, българинът плаща най-много от джоба си за здравеопазване, отчете Черкезова. В доклад на д-р Пламен Попиванов и доц. Здравка Тонева са посочени разходите, които българинът плаща „от джоба“ си като процент от парите за здравеопазването му. През 2009 г. личните разходи за здраве у нас са били 43,4 % от общите, докато в Гърция хората са плащали сами 34,3%, в Унгария – 25,4%, в Румъния – 20,6%. След още две години – през 2011 г., в другите страни делът на личните пари за здраве е спаднал, докато у нас почти не е мръднал – тук сме плащали от „джоба си“ 43,3% от парите за лекуване, гърците – 29,8%, унгарците – 26,2%, а румънците са паднали на 19,4%.

 

Източник: Дума

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Закрива се домът за деца, лишени от родителски грижи „Таню Войвода“ в Асеновград

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории