С изменения в Кодекса на труда се въвежда Институт на стажуването

С 10 гласа „за” и 8 въздържали се Комисията по труда и социална политика прие на заседанието си на 30 януари 2014 г. на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Министерски съвет на 21.01.2014 г. С поправките в текста се намаляват регулаторната тежест върху бизнеса, прецизират се текстовете за договора за ученичество, като се избягва двойното тълкуване. Най-важната промяна е, че с поправката се въвежда Институтът на стажуването. Той е съобразен изцяло с Европейската рамка за качества на стажовете. Въвежда се и фигурата на наставника, както и период за стажуването от 6 до 12 месеца.

Този институт е важен, защото от 1 януари стартира Младежката гаранция и е предвидено Институтът на стажуването да бъде подпомогнат от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, обясни заместник министър Росица Янкова, която представи законопроекта. Народната представителка Светлана Ангелова възрази, че преди 3 месеца ГЕРБ е внесъл сходен законопроект, в който също се въвежда Институтът на стажуване. Социалната комисия го е отхвърлила, но вече 2 месеца законопроектът не влиза в зала. Тя обясни, че между двата законопроекта има доста общо и е възможно да се работи по тях между първо и второ четене. При гласуването след дълги дебати представителите на ГЕРБ се въздържаха.

Със 18 „въздържали се” комисията отхвърли и Законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, № 354-01-99, внесен от Магдалена Ташева от „Атака”.

Според предложените текстове работодателят се задължава да изплати пълният размер на дължимо възнаграждение при несъстоятелност на предприятието. За сравнение сега се изплащат 60% от месечната заплата, но не по-малко от минималната работна заплата за страната. Предвижда се още опростена процедура за съдебно установяване и присъждане на работника или служителя на неизплатеното трудово възнаграждение.

Близо 69 милиона лева са неизплатените заплати за 2013 година, масово се плащат 60% от заплатите, хората се превръщат в роби, обясни аргументите си Ташева.

Социалното министерство подкрепя търсенето на механизъм и мерки за изплащането на работните заплати, но текстовете имат нужда от прецизиране, защото създават съдебни проблеми, изрази становище социалният министър Хасан Адемов. Около това се обединиха и депутатите от комисията, които единодушно се въздържаха при гласуването.

 

Източник: НСРБ

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Пациентски информационен център за онкоболни отвори врати в Бургас

Светла Григорова, която работи, за да дарява надежда на хората в нужда 

Община Кюстендил набира служители и потребители за Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване

ИКТ технологии за деца с увреждания вече стават достъпни и у нас

Повишаване на линията на бедност води до по-голям обхват на социалната закрила за уязвимите групи

Нов център за възрастни хора с деменция в Мамарчево

ПОСЛЕДНИ

Агенцията по заетостта започва приемане на заявления за предоставяне на ваучери за обучения за дигитални умения

Фотоизложбата „Огледала на обичта! За любовта от първо лице“

Предложение за облекчения за финансиране на проекти за рехабилитация и интеграция на хора с увреждания

Участие на България в заседанието на Съвета на Европейския съюз по заетост и социална политика

Категории