Комисията по правни въпроси гласува на второ четене измененията в Закона за здравето, свързани с изтичането на извънредното положение в страната на 13 май 2020 г. Законопроектът ще бъде обсъден на воро четене от Народното събрание на извънредно заседание на 12 май 2020 г.
На обсъждането на разпоредбите от парламентарната правна комисия присъстваха министрите на здравеопазването, правосъдието и туризма Кирил Ананиев, Данаил Кирилов и Николина Ангелкова.
Законопроектът предвижда министърът на здравеопазването да може да обявява извънредна епидемична обстановка, да забранява влизането на чужденци в България, да ограничава придвижването на хора в страната и да затваря обекти. С измененията се предвижда да могат да бъдат въвеждани временни противоепидемични мерки както на територията на цялата страната, така и в отделни региони.
С промените се описват възможностите за задължителна изолация и болнично лечение. Прецизират се сроковете за предвидените социално-икономически, финансови и здравни мерки.
От 14 май спрените срокове по делата започват да текат, регламентират разпоредбите на законопроекта.
Миналата седмица парламентът прие на първо четене промените в Закона за здравето със 125 гласа „за“, 0 „против“ и 69 въздържали се.