България е предпоследна (по-зле е само Гърция) от страните в ЕС по оценка на цялостното състояние на свободата – лична и икономическа – съгласно най-новия доклад на тази тема, създаден от група американски и европейски институти и фондации. Сред обхванатите 152 държави тя е поставена на 41-о място, докато Гърция е на 46-о. Хърватия е на 44-о място, но данните са обобщени за 2012г., а тогава страната още не бе станала член на ЕС. Индексът на човешката свобода е изработен от американските инстиути CATO и Fraser, институтът Liberales на германската либерална фондация „Фридрих Науман“, словенският институт Visio и московския Институт за икономически анализ.

Според приложения индекс с максимален показател 10 пункта оценката на България е 7.80 (8.21 за лична и 7.39 за икономическа свобода), което я поставя веднага след Словения и точно преди Сингапур.

Разбивката по десетките показатели от индекса потвърждава, че върховенството на закона остава Ахилесовата пета на България. Там показателят е 5.1 пункта с относително ниски данни за процесуално (5.9), гражданско (5.3) и наказателно (4.1) правораздаване.

По редица други съставни на индекса за страната са давани максималните 10 пункта или малко под тях, докато се стигне до „Закони и регулации, влияещи върху съдържанието на новините“ (6.3) и „Политически натиск и контрол върху медийното съдържание“ (6.3).

Като цяло демокрацията в България е оценена с 6.34 пункта от 10 максимални и това напълно съответства на тенденцията през годините страната да тъпче почти на едно място (в зоната 39-46 позиция) в класацията.

Как е сглобен индексът

Индексът на човешката свобода (HFI) обхваща 152 държави на базата на данни от 2012г. и е основан на 76 показателя за лична и икономическа свобода в няколко сфери:

– Върховенство на закона

– Сигурност

– Свобода на придвижване

– Религия

– Сдружаване, събиране и гражданско общество

– Свобода на словото

– Свобода на отношенията

– Намеса на властта

– Правораздаване и имуществени права

– Достъп до достатъчно средства

– Свобода за международна търговия

– Регулиране на кредитите, трудовите отношения и бизнеса.

Оценката е по скала от 10 бала, като 10 е максималната свобода. Средният показател за всичките държави в новия доклад е 6.92 пункта – почти толкова, колкото през 2008г., спрямо която започна измерването на индекса.

Топ 10 на „най-свободните страни“

1. Хонконг

2. Швейцария

3. Финландия

4. Дания

5. Нова Зеландия

6. Канада

7. Австралия

8. Ирландия

9. Великобритания

10. Щвеция

Къде са другите по-влиятелни държави в света:

Германия (12), САЩ (20), Япония (28), Франция (33), Индия (75), Бразилия (82), Русия (111), Китай (132), Нигерия (139).

Сред първите коментари има изказани съмнения в метода, изкарал на върха Хонконг – територия с голяма икономическа и много спорна лична свобода и демокрация. Авторите на анализа изтъкват, че наистина бившата британска колония със специален статут в рамките на Китай е изключение.

Но те са убедени, че данните им показват ясна връзка между свободата и високите доходи и стандарт на живот. В държавите от горната една четвърт (България не е сред тях) средният доход на глава от населението е $30 006, докато в най-несвободната четвърт от класацията той е $2615.

 

Източник: Дневник

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Коледен базар в Ловеч

Длъжността „Държавен експерт“ ще се заема само от служители в специализираната администрация

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Приемат документи за лични асистенти в община Сливен

Нова лаборатория за образна диагностика заработи в МБАЛ-Хасково

Програмата „Развитие на човешките ресурси“ стартира с няколко програми

ПОСЛЕДНИ

Нов социален проект „Бъдеще за децата на община Кърджали“

Социална градина „Грижовник“ отвори врати в Бургас

Първо заседание на Консултативен експертен съвет по проект на АСП

Обявен прием на проекти за финансиране по НПЗХУ

Категории